Friday, June 18

Panduan kepada cikgu dan bakal cikgu

Puan Sabariah adalah guru senior di sebuah sekolah.

Orangnya berhemah. Tidak pernah menjatuhkan harga diri.

Tetapi hari itu dia tergelincir dan jatuh terlentang di depan kelas.

Sakitnya bukan kepalang.

Tetapi sakit hatinya berganda-ganda lagi apabila murid-murid mentertawakan dia.

Puan Sabariah bangun perlahan-lahan dan kemudian berdiri tegak membetulkan diri.

“Itu pelajaran pertama saya kepada awak hari ini. Sesiapa sahaja dalam hidup ini boleh jatuh dalam kehinaan, tetapi dia mampu bangkit dan berdiri teguh semula!” katanya dengan penuh hemah dan ketegasan.

Kelas sepi.

Ulasan itu sangat berhikmah.

Puan Sabariah menunjukkan betapa ketawa anak muridnya tidak mampu dibersihkan dengan tengkingan atau kemarahan. Sebaliknya dengan sedikit kesabaran, dia membetulkan keadaan dengan kebijaksanaan. Dengan hikmah.

Hikmah yang kita perlukan sebagai ibu dan bapa dalam mendidik anak-anak.

Baca Lanjut di sini

Thursday, June 17

Bangunan Parlimen baru untuk Malaysia?

http://warisanbonda.files.wordpress.com/2008/12/parlimen-malaysia.jpg http://farm3.static.flickr.com/2654/4073658939_def6b07f7d.jpg

PICC could be next Parliament

Pindah parlimen ke Putrajaya: Satu pembaziran

MP mahu perpindahan parlimen dibentang dalam Dewan Rakyat


Wednesday, June 16

Kyrgystan bergolak.


Antara pembangkang kerajaan dan pergaduhan antara etnik.

Ini merupakan sebuah negara yang berpenduduk seramai lebih kurang 5 juta orang, dan lebih 80% warganya beragama Islam.

Kementerian kesihatan Kyrgystan melaporkan seperti yang direkodkan oleh Muslims News, sehingga 15 Jun;

''The death toll has risen to 170 from riots in southern Kyrgyzstan which began on June 10, with 1,762 people injured''

http://scrapetv.com/News/News%20Pages/Everyone%20Else/images-6/kyrgyzstan-map.jpg

Pemergian Ustaz Hassan Shukri - satu manifestasi arkanul baiah


''komitmen Almarhum kepada perjuangan PAS sangat mantap. Jangan siapa nak persoalkan kesetiaan Almarhum. Saya tahu Almarhum banyak berkorban untuk PAS''
(Zulkifli Nordin, 2010)

''satu contoh kepimpinan parti yang gigih dan istiqamah di kala senang dan susah, untuk memimpin ahli dan seluruh warga parti tanpa mengenal jemu dan lelah''
(Tuan Guru Hadi Awang, 2010)

Pemergian Ustaz Hassan Shukri pada usia 71 tahun sememangnya sesuatu yang mengejutkan, lebih-lebih lagi beliau merupakan nama besar di dalam perjuangan Islam di Malaysia di bawah panji PAS dan baru sahaja menerima anugerah tokoh pemuda sempena Muktamar Tahunan PAS pada minggu lalu.

Seperti biasa, pemergian tokoh besar sebegini akan secara automatik melahirkan pelbagai perkongsian pengalaman dan testimoni berkenaan beliau, oleh mereka yang rapat dan juga daripada mereka yang mungkin hanya sempat bertemu beliau buat beberapa detik sahaja. Pepatah pun ada menyebut, harimau mati meninggalkan belang, manusia mati meninggalkan nama.

Almarhum tidak dikenali sebagai penceramah yang hebat, namun tetap diangkat menjadi pemimpin. Beliau berada dalam jalan perjuangan Islam sehingga ke akhir hayat.

Apa yang membuatkan Ustaz Hassan Shukri kekal lama di dalam perjuangan Islam?

Pastikan kekuatan beliau terletak kepada bai'ah beliau. Bai'ah yang kita maksudkan bukan sekadar bai'ah dalam konteks kepada pimpinan, namun bai'ah untuk beramal, bai'ah kepada Allah swt (al-Fath, 10)

Kalau di dalam ilmu Fiqh, kita memahami arkanus solat (rukun-rukun solat) wajib dipenuhi untuk menjadikan solat itu sah, di dalam bai'ah kita pun ada arkan (rukun-rukun) nya yang tersendiri yang mesti kita penuhi, satu janji dan amanah yang mesti ditepati oleh orang-orang mukmin.

Mari kita lihat bagaimana aplikasi arkanul bai'ah di dalam kehidupan Ustaz Hassan Shukri;

Fahmu - Semestinya beliau mempunyai kefahaman yang jelas , tentang 'apa yang diperjuangkannya' , kerana tanpa kefahaman yang tulen, mustahil seseorang mampu bertahan berdekad lamanya di dalam perjuangan Islam sehingga ke akhir hayat. Beliau jelas perjuangan bukanlah kerana sekadar menggerakkan sebuah persatuan yang dianggotai sekumpulan manusia, mahupun perjuangan memberikan ceramah-ceramah agama. Namun ini merupakan sebuah usaha untuk mencapai mardhatillah (keredhoan Allah)

Ikhlas - Amal yang ikhlas sahaja yang mampu bertahan lama. Amal yang 'bahan bakarnya' ialah pujian manusia, habuan harta, tawaran pangkat dan nama akan menjadi rapuh dan lenyap selepas penyebab amalan itu tiada...Namun Allah akan tetap kekal selama-lamanya sebagai tujuan amal dilakukan.

Amal - Ustaz Hassan merealisasikan perjuangan dalam bentuk amal, dan bukan sekadar dalam bentuk penulisan, atau percakapan sahaja. Kedudukan sebagai mantan Timbalan Presiden PAS, Naib Presiden dan Setiausaha Agung tidak menghalang beliau untuk mengutip sampah dan menyapu halaman!!

Jihad - Beliau sungguh berani dan bijak dalam menghadapi tribulasi dakwah. Terkenal dengan kehebatan dan keberanian berhujah semasa menjadi senator di Dewan Negara pada tahun 1999 mewakili negeri Terengganu, sehinggalah kepada sumbangan penting beliau di dalam draf perlembagaan untuk membolehkan pembentukan Dewan Himpunan Penyokong PAS.

Tadhiyyah - Aktivitis Pas yang tidak lokek di dalam perjuangan. Wang poket sendiri dikeluarkan dalam proses menegakkan agama Allah sebagai satu bentuk pelaburan jangka panjang (pelaburan akhirat). Masa dan tenaga yang dikorbankan beliau cukup banyak, sehingga disifatkan Tuan Guru Hadi Awang sebagai ''terus berkhidmat dengan parti hingga ke saat beliau menemui Tuhan Rabbul Jalil''

Taat - samada ada jawatan atau tidak, ketaatan kepada pemimpin yang dilantik secara jama'ah dijadikan sebagai sumber ketaatan samada keadaan susah maupun senang.

Tsabat - Perjuangan beliau bermula pada ketika PAS belum dilihat sehebat sekarang. Beliau menjadi Ketua Pemuda pada tahu 1971 sebelum era PAS bersama-sama di dalam BN dan kemudiannya ketika PAS ditendang keluar, dan kemudian di zaman PAS kehilangan negeri Kelantan. Ada teman-teman beliau yang lompat masuk ke UMNO, namun ini tidak menggugat dan mengoyahkan semangat beliau atas perjuangan yang suci ini. (al-Ahzab, 23)

Tajarrud - Pastinya keyakinan beliau akan penjuangan Islam yang sepenuhnya, 'membogelkan' pemikiran daripada rangka pemikiran sekular dan cara pemikiran yang bersih daripada nilai-nilai non-Islamic menjadikan beliau terus kekal pada perjuangan Islam dan PAS.

Ukhuwwah - Hati yang bersih untuk sentiasa bersabar, ber salamatus shadri (berprasangka baik) kepada sahabat-sahabat seperjuangan dan juga sentiasa mengamalkan itsar, iaitu mendahulukan kepentingan saudaranya. Inilah yang mengikat hubungan pejuang-pejuang Islam dan menjadikan sahabat-sahabat seperjuangan rapat dengan almarhum.

Tsiqoh - Tsiqoh yang ada pada ahli Pas kepada beliau menjadikan beliau diyakini untuk dipilih sebagai pemimpin Pas dan para pengikut tenang dengan karakter dan akhlak beliau. Tsiqoh ini lahir pastikan daripada akhlak dan budi pekerti yang mulia, dan akhlak ini pula pastinya lahir daripada jiwa ibadur rahman yang ingatannya sentiasa pada Allah.

Akhir kata, mari kita muhasabah, bagaimana perlaksanaan rukun-rukun bai'ah kita. Jika rukun-rukun ini rapuh, kita takut bai'ah dan janji kita kepada Allah dalam pejuangan sebagai seorang mukmin di dunia ini hanya kekal sampai selepas belajar, atau selepas berumah tangga atau terganggu hanya kerana perkara-perkara remeh dan bersifat peribadi.

Semoga Allah menjadikan kita semua mukmin soleh dan mukminah solehah yang musleh.

Tuesday, June 15

Selamat pulang Ustaz Hassan Shukri

Satu perkara yang pasti berlaku dalam kehidupan kita ialah kematian, namun betapa banyak masa kita luangkan masa dalam kehidupan untuk detik ini?Pemergian Ustaz Hassan Shukri - kehilangan besar buat negara

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs326.ash1/28458_127845617247482_100000661320271_181652_802386_n.jpg

Memetik kata-kata seorang sahabat di laman internet;

''Kenapa aku menggunakan wall aku gambar TOK GURU NIK AZIZ NIK MAT??? ingin aku nyatakan bahawa telah maklum manusia jarang untuk mengambil tahu atau endah tak endah seseorang insan yang selalu didepan mata, tetapi bila ianya telah pergi meninggalkan kita, barulah kita terasa akan kehilangannya dan sering menangisi pemergiannya lebih-lebih lagi jika dia adalah seorang ulamak yg terlalu banyak jasanya terhadap Islam. Ini adalah salah satu cara aku untuk menyatakan bahawa sesungguhnya aku teramat sayang dan kasih pada Tok Guru Nik Aziz Nik Mat...

YA ALLAH, PELIHARALAH TOK GURUKU DAN BERKATILAH HIDUPNYA DUNIA & AKHIRAT...''

Wednesday, June 9

Dublin - what DID i do? - Episode I

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs336.ash1/28941_1384782233029_1636203204_877002_4335427_n.jpg

Alhamdulillah berkesempatan pergi ke sessi Deen Intensive Dublin yang dianjurkan Persatuan Pelajar Islam Malaysia Ireland pada minggu lalu. Dah lama dah nak pergi (sejak first year) namun hanya setelah empat tahun, baru berkesempatan untuk sama-sama bertalaqqi belajar hadith 40 karangan Imam Nawawi bersama ustaz Wan Azhar.

Perjalanan ke Dublin pada kali ini merupakan satu manifestasi keinginan manusia untuk berukhuwah dan berkenal-kenalan. Kehebatan kembara Dublin saya pada kali ini bukanlah pada melihat bangunan batu, menyaksikan jalan raya yang lebar-lebar mahupun tiang-tiang tinggi, (baca: Spire) namun terletak kepada ketenangan hati dan kegembiraan bertemu dengan insan-insan yang hebat yang berada di bumi Dublin.

Khamis, 3 Jun 2010
Destinasi ialah ke rumah sahabat saya, saudara Yusof. Ini rumah beliau.


http://img229.imageshack.us/img229/6051/dsc03700.jpg


http://img228.imageshack.us/img228/1166/dsc03689m.jpg
Sebelum ke rumah Usop, saya telah bertemu dengan Anas Cik Nik, Pok, Ala dan Syafiq 'Toy' yang sedang dalam misi membeli makanan ringan untuk sessi DID pada keesokkan harinya. Ini sebuah kedai barang makanan Muslim yang terletak di City Centre. Ternyata ramai bangsa Cina dan daripada Filipina di bandaraya Dublin.

http://img413.imageshack.us/img413/3646/dsc03690q.jpg
Bagus juga kalau semua kedai ada poster macam ini. Boleh translate barangan dapur yang tak diketahui namanya di dalam bahasa Inggeris atau Urdu.

Rupanya hari ketibaan saya di Dublin merupakan hari graduasi beberapa buah universiti di Dublin. Antara yang grad pada hari ini ialah akhi Ateeq dan akhi Jhazkitaro.

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs617.snc3/32473_397382436686_586591686_4410606_183485_n.jpg
Kacak bergaya. Kini bergelar Dr Ateeq. Bakal melangsungkan perkahwinan tidak lama lagi. Teringat semasa kali pertama bertemu dengan Ateeq semasa pre-departure Islamic Medical Association of Malaysia (IMAM) pada tahun 2006 di Janda Baik. Ateeq sungguh keletihan setelah pulang berbasikal daripada jamuan makan malam graduasi. Jutaan tahniah kepada Ateeq!

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs332.snc3/29190_432600130803_642165803_6030548_3570824_n.jpg
Akhi Jhazkitaro dengan sijil besarnya. Sijil ini tertulis dalam bahasa latin. Anda hanya boleh faham bahagian nama penerima sahaja. Jhazkitaro merupkan penulis blog terkenal yang baru-baru ini menerbitkan buku pertama beliau. Memang rasa sungguh bertuah dan 'tak sangka' apabila dapat berjumpa dengan beliau secara face-to-face.

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs536.snc3/30391_1332128955291_1593058454_30891785_2079123_n.jpg

Paling tidak dilupakan ialah Faizul, yan baru sahaja selesai rotation Medicine dan Surgery. Kami di Nottingham belum pun mula lagi.

http://img163.imageshack.us/img163/9861/dsc03696y.jpg
Yang berkaca mata ini, namanya Nabil Ali al-Belfasty. Turut sama memeriahkan rumah Faizul di samping ikhwah daripada Southampton.

Jumaat, 4 Jun

http://sphotos.ak.fbcdn.net/photos-ak-snc1/v372/207/78/1644751157/n1644751157_25799_1136.jpg

Daripada Clonskeagh, saya perlu mengambil bas ke Dublin Mosque di South Circular Road untuk sessi Deen Intensive Dublin - hari pertama. Hafiz telah menjadi teman kembara untuk ke sana. Pada mulanya, dia hanya menunjukkan jalan sehingga ke RCSI sahaja, dan saya bergerak sendiri ke sebuah perhentian bas untuk menantikan bas nombor 19 (atau 128). Namun tunggu punya tunggu, bas tak datang, dan akhirnya bertemu sekali lagi dengan Hafiz yang sudah selesai akan urusan beliau di RCSI.

Hafiz, kita memang ditakdirkan untuk menunggu bas sekali!

http://img689.imageshack.us/img689/8417/dsc03732n.jpg
Ustaz Wan Azhar yang didatangkan khas daripad Limerick. ''Baik, kita mula dengan hadith pertama yea, berkenaan niat. Apa niat masing-masing ke sini?''

http://img413.imageshack.us/img413/7251/dsc03736v.jpg
Dr Hafyz (baru sahaja grad sehari sebelumnya) yang banyak bertanyakan soalan kepada ustaz. Segak berserban biru dan merupakan peserta bertuah yang telah menjamu semua peserta lelaki makan tengahari pada hari pertama. Di hadapan beliau ialah Aus yang tekun mendengar.

http://img227.imageshack.us/img227/8135/dsc03731k.jpg
Antara daripada yang ramai-ramai hadir ialah Zulfiqri yang merupakan antara yang sentiasa terawal hadir dan aktir mengambil gambar. Dan Syazwan Al-Belfasty (berbaju hitam). Kagum dengan semangat mereka.

http://img267.imageshack.us/img267/2586/dsc03716r.jpg
Wakil team UK - daripada kanan- abe Mat, abe Daus & abe Amrul

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs529.ash1/31063_399072033526_591153526_4275926_5722564_n.jpg
Peluang bertemu dengan Farhan dan Ammar Faiz, junior SMAPL dulu.

Sabtu, 5 Jun
Hari ini merupakan hari Majlis perkahwinan sahabat kami, akhi Nik Arsyad dan pasangannya, ukhti Farhana. Saya dan Usop berbasikal seawal pagi ke Spire di City Centre untuk mengambil bas terus ke Galway. Perjalanan ke Galway mengambil masa kira-kira 3 jam.

http://www.e-architect.co.uk/images/jpgs/dublin/spire_dublin_ir4.jpg
Spire, menjadi simbol percintaan ribuan Irish.

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs550.snc3/30128_1385980742797_1630392991_905661_5342042_n.jpg
Basikal tajaan E'e, presiden PPIMI. mengayuh ala-ala Rosman Alwi.

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs510.ash1/30128_1385980982803_1630392991_905666_5423349_n.jpg
Sesampainya kami di Galway, kami berjumpa dengan ukiran anjing daripada pasir ini. mashaAllah cukup hebat dan cantik sekali. Bayangkan betapa hebat sang pencipta yang menjadikan anjing yang hidup, pastinya Maha Hebat!

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs297.snc3/28507_1499249644055_1318571520_1356822_1421067_n.jpg
Di majlis perkahwinan, bertemu dengan akhi Ikhwan dan Fahmi yang merupakan antara tetamu terawal yang hadir ke rumah. Akhi Ikhwan juga bakal melangsungkan perkahwinan pada summer ini. Tahniah diucapkan.http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs530.snc3/30128_1385981342812_1630392991_905674_4080759_n.jpg
Nik Arsyad yang berdebar menanti saat akad nikah oleh Syeikh Khalid. Di belakang ialah dulang-dulang hantaran. Saksi pernikahan ialah Usop dan Dr Fendi daripada Galway.


Ahad, 6 Jun
http://img708.imageshack.us/img708/3466/dsc03707e.jpg

DID hari ini berlangsung di Clonskeagh Mosque, berhampiran dengan University College Dublin, UCD. Siapa sangka semasa pada zaman Tok Kenali, pengajian talaqqi akan menggunakan komputer+kitab?

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs234.snc3/22150_234716944669_538674669_3013517_8041061_n.jpg
DID hari ini diserikan dengan kehadiran Irfan @ Ipe. Tukang masak yang bertanggungjawab menghasilkan SUP@Tom Yam.http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs234.snc3/22150_234716399669_538674669_3013456_6761097_n.jpg
Antara mereka yang berdaftar ialah Syurahbil Abd Halim (kiri).
Ini wajah bujang beliau sebelum bernikah Julai ini.

Isnin, 7 Jun

Hadith 40 disusun Imam An Nawawi dalam susunan yang cukup menyeluruh dan meliputi pelbagai aspek dalam kehidupan manusia.

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs351.snc3/29181_398244547894_646272894_4425634_6598184_n.jpg
Antara peserta yang menziarahi bilik Presiden PPIMI (kanan sekali). Yang di tengah dan memakai t-shirt 'PURDUE' ialah Imran daripada USA. Peserta paling jauh.
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs339.ash1/29131_396229097894_646272894_4368456_6265913_n.jpg
Sekalung perghargaan kepada saudara Anas Cik Nik yang bersungguh-sungguh memastikan majlis lancar


http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs447.snc3/25637_117708394912801_100000209244032_284653_7674423_n.jpg
dan juga Yahya (yang berserban hitam putih) atas panduan berbasikal di Ireland =)

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs065.snc3/13318_1360049370870_1520618208_1217260_5299648_n.jpg
Syafiq 'Toy'

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs602.snc3/31701_1523555446934_1176049164_31573506_8115046_n.jpg
Pok, penceria rumah - kiri sekali.http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs638.snc3/32034_430003422447_565137447_5487749_280552_n.jpg

Dan paling istimewa juga, ialah peluang bertemu dengan Syahir (kiri) yang saya sendiri first time berjumpa, semasa di DID, dan sahabat lama, Azril @ Salam. Seronok bersembang kenangan lama semasa di KYUEM terutamanya kisah hantu di Chalet.

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs617.snc3/32473_397488706686_586591686_4412712_4752202_n.jpg
Eros@ Affick, yang tolong kejutkan pada pagi terakhir sebelum berbasikal pulang ke Clonskeagh pada jam 3.45 pagi. Terima kasih daun keladi.

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs261.snc3/27728_1371395378172_1630392991_868056_3099182_n.jpg
Dan kepada Nizam Ishak (berbaju hitam), maaf tak sempat jumpa. Suaramu tetap menjadi kenangan....

Akhir kata, DID di Dublin pada Jun 2010 sememangnya sungguh menarik dan menginsafkan. Teori dan pengalaman disatukan untuk menghasilkan satu kekuatan amal dan ingatan yang kuat kepada sang Pencipta kita.

Kepada Imam Nawawi, terima kasih atas karya anda. Pasti banyak pahala dan ganjaran yang kau terima.

Dan kepada Rasulullah, terima kasih atas warisan sunnahmu!

http://img693.imageshack.us/img693/473/dsc03741cf.jpg

Thursday, June 3

Putaran roda kehidupan..

Gambar rawak...


http://img34.imageshack.us/img34/7817/keluargamahathir.jpg
Mahathir lantang sejak muda lagi, Pernah bertelingkah dengan PM ketika itu, Tunku Abdul Rahman. Beliau pernah tewas di dalam pilihanraya kepada Tuan Guru Yusuf Rawa yang kemudiannya menjadi Yang diPertua PAS.

http://img408.imageshack.us/img408/2016/50510194.jpg

Mahathir menerima perlantikan daripada Tun Hussein Onn. Tetapi di hujung usianya, Tun Hussien Onn bergandingan dengan Tunku Abdul Rahman mengkritik Mahathir bagi pihak pembangkang pada ketika itu.


http://img10.imageshack.us/img10/3015/94957052.jpg
Mahathir bergambar bersama cangkul. Beliau sememangnya seorang yang berjaya menempa nama sebagai seorang pemimpin yang berkarisma. Rekod sebagai Perdana Menteri negara yang paling lama berkhidmat pastinya sukar ditandingi, baik oleh Datuk Seri Najib sendiri yang nampak semakin goyah sejak akhir-akhir ini.


http://img687.imageshack.us/img687/6043/anwardalamabim1980.jpg
Tampil pula Anwar. Anak muda yang cepat meningkat naik dalam tangga politik tanah air. Ada orang kata ''kalau kita cepat naik, kita cepat turun''

http://img687.imageshack.us/img687/3361/opslalang2.jpg
Operasi Lalang 1987. Semasa Pak Lah diserang bertubi-tubi oleh Mahathir semasa menjadi PM, Pak Lah menyifatkan dirinya sebagai seorang yang tidak akan melalukan perkara seperti Operasi Lalang.

http://img139.imageshack.us/img139/94/tunditemaniduaorgjurura.jpg
Tun Dr M ditemani dua jururawat selepas pembedahan pintasan jantung pada tahun 1989, 2 tahun selepas UMNO diharamkan. Wajahnya tidak banyak berubah. Anak-anak muda yang lahir pada dekad 1980-an membesar dengan mengenali pemimpin mereka dengan hanya satu nama, iaitu Dr Mahathir...

http://img594.imageshack.us/img594/1975/ghafarbaba.jpg
Tun Ghafar Baba dikatakan sama-sama berjuang dengan Dr Burhanudin al Helmy. Cuma Dr Burhanudin Helmy pulang ke rahmatullah lebih awal. Tun Ghafar memegang rekod sebagai antara wakil rakyat paling lama menjadi YB, dan menyertai pilihanraya sejak tahun 1955!


http://img535.imageshack.us/img535/9558/sendbinaryx.jpg
Tun Ghafar menjadi TPM sehingga tahun 1993. Kemudian Anwar menggantikan beliau, dan beliau meninggal dunia pada tahun 2006. Siapa menyangka pada tahun 2010, anaknya, Tamrin bin Ghafar akan berada sepentas dengan Anwar, namun bukan lagi di pentas UMNO.


http://img156.imageshack.us/img156/9341/mahathiranwaribrahim4.jpg

Kemudian tiba pula era Dato Seri Anwar Ibrahim. Diberikan kepercayaan memegang jawatan Menteri Kewangan (kini PM yang memegang jawatan ini) dan hingga pernah memangku jawatan PM.

http://img684.imageshack.us/img684/9360/anwarmahathir2.jpg

Anwar dan Mahathir semasa perasmian Perhimpunan Agung UMNO. Beza umur mereka 22 tahun, menjadikan hubungan mereka ibarat ayah dan anak.

http://img340.imageshack.us/img340/4782/anwarmahathir1.jpg
Siapa menyangka pada suatu ketika di masa depan, tiada lagi senyuman dan tawa antara mereka? Siapa yang benar dan siapa yang bersalah, hanya mereka dan Allah sahaja yang tahu. Di tengah ialah Hamid Othman, penasihat agama pada zaman tersebut. Tak pasti di mana beliau kini.


http://img85.imageshack.us/img85/1656/sultan024.jpg

Almarhum Sultan Johor bersama Mahathir

http://img517.imageshack.us/img517/8964/sultan036.jpg

Almarhum Sultan Johor bersama Pak Lah. Perdana Menteri silih berganti. Sebaik naik menjadi PM, Pak Lah menjanjikan beberapa pembaharuan dan 'pembetulan', namun kepimpinan beliau tidak kekal lama.

http://img692.imageshack.us/img692/6224/anwarazizahizzah.jpg
Sempat lagi Anwar hadir majlis kahwin anaknya. Kemajuan teknologi kamera menjadikan gambar semakin jelas, cantik dan penuh warna.


http://img709.imageshack.us/img709/6025/kamalanathandandrm.jpg
Sampailah kita di zaman P Kamalanathan (yang namanya disifatkan TPM kini, Muhyidin Yassin sebagai simbol 1Malaysia (what??) ). Mahathir sudah berusia 41 tahun ketika Kamalanathan baru lahir, dan kini beliau sedang menjengah masuk sebagai Ahli Parlimen Hulu Selangor yang baru.

http://img689.imageshack.us/img689/803/anwarandprcolleagues.jpg
Kewujudan Pakatan Rakyat adalah sesuatu yang dlihat mustahil pada suatu ketikan dahulu. Malaysia menuju ke arah sistem dua parti.

Pemimpin datang, pemimpin pergi. Usia kita semua semakin bertambah. Ke mana kita arahnya setiap detik yang berlalu?