Sunday, December 27

FUIYO dalam kenangan : Episod I

''Hello, is this Muhammad?''

''Yes this is Muhammad speaking, who's this?''

''This is Joanne from the Youth Hostel Association''

Terus saya kenal akan nama ini, akak yang banyak membantu dalam tempahan tempat untuk FUIYO 2009.

''owh yes, I remember you. How are you Joanne?''
tanya saya kepada Kak Joanne, sambil melihat kepada jam yang menunjukkan pukul 9 pagi

''I'm good, but your booking is not good'' balas Kak Joanne di hujung talian telefon.

Pada saat ini debaran saya bermula, apa pula yang tidak kena dengan tempat utama FUIYO 2009 anjuran iLuvislam pada kali ini.

Rupa-rupanya tempat asal FUIYO iaitu di Gradbach telah diliputi snow yang amat tebal sehinggakan kenderaan mahupun kereta sekalipun tidak dapat masuk. Menurut Kak Joanne, salji sangat tebal, dan kenderaan hanya dapat sampai paling dekat pun 5 batu ke tempat program!

Carian saya di Ustaz Google telah menunjukkan perjalanan kaki sejauh 5 batu boleh mengambil masa hampir 2 jam! Wow! Seingat saya, ini bagaikan jarak daripada Kolej Yayasan UEM (kolej saya dahulu) ke Tanjung Malim, tempat outing kami suatu ketika dahulu.

Tergamam saya dibuatnya, kerana FUIYO akan bermula esok iaitu pada 22 Disember 2009, tarikh di jam tangan saya semak sekali lagi, sememangnya jelas menunjukkan 21 Disember, namun tempat tak dapat digunakan. Saya terus bertanya kepada Kak Joanne pilihan yang ada sekarang. Malang sekali pada ketika itu, dia berkata bahawa kami hanya boleh memilih satu tarikh baru yang mungkin berbulan-bulan selepas tarikh ini, ataupun tempahan dibatalkan sepenuhnya dan wang dikembalikan!

Sukar untuk saya gambarkan perasaan pada ketika ini, satu persatu tindakan susulan saya fikirkan, namun yang paling utama, saya memaklumkan bos kami, iaitu saudara Iqtidar yang pada ketika itu sedang dalam perjalanan ke Manchester.

Situasi apabila tempat terpaksa diubah 1 hari sebelum program dimulakan sememangnya sesuatu yang diluar dugaan dan amat menguji pemikiran pada saat itu, namun saya menenangkan perasaan, sesungguh pada saat ini, ramai lagi insan yang sedang diuji dengan dugaan yang lebih maha dahsyat. Kadang-kadang rasa lawak pun ada. Pada saat ini juga lah saya terfikirkan kekecewaan para peserta yang datang jauh daripada UK, Eire dan Czech jika mereka mengetahui FUIYO dibatalkan.Perjalanan dan perancangan mereka akan nampak sia-sia, dan bagi speaker undangan khas, iaitu Ustaz Maszlee, Ustaz Zaharudin dan saudara Fawwaz pastinya terlepas peluang 'memberi' kepada para peserta FUIYO yang sudah penuh kuota beberapa bulan awalnya. Aduhai....

Beberapa perancangan sempat saya fikirkan, dan kami telah meminta jasa baik Kak Joanne untuk mencarikan tempat ganti - sesuatu yang Kak Joanne rasakan sedikit sukar di kala cuaca yang tidak menentu. Inilah lah juga kali pertama saya sedikit rasa 'tak syok' sebab salji. Namun, Kak Joanne berkata beliau akan cuba sedaya upaya mencari tempat baru yang sesuai dan 'fit' untuk digunakan.

Sehingga jam 3 petang, masih tiada jawapan kepada status FUIYO, samada dibatalkan, atau bertukar ke tempat baru, dan kalau bertukar venue, persoalannya, di mana?

Namun Maha Suci Allah yang Maha Luas ilmu dan Maha Pemurah kepada hamba-nya, lewat, Kak Joanne telah menelefon saya memaklumkan sebuah berita gembira.

''i've a very good news for you. I've found a place which I think is suitable''

MashaAllah, pada saat ini menjerit saya sambil melompat ke udara. Sesuatu yang pada suatu ketika nampak semakin mustahil, namun akhirnya Allah jualah yang membuka jalan dan ruang keluar.

Dan lebih mengembirakan, tempat terkini FUIYO ini jauh lebih luas dan selesa buat para peserta. Kos per peserta bagi tempat ini mencapai £18 setiap malam, berbanding £9 setiap malam untuk Gradbach. Namun, pihak pengurusan masih akan mengenalan bayaran yang sama kepada kami..Alhamdulillah.

Tempat baru ini terletak di Telford, atau lebih tepat lagi, Ironbridge Gorge, yang dikenali sebagai "The Birthplace of Industry". Walaupun tak pernah dengar nama tempat ini, namun sememangnya ia menjanjikan pengalaman istimewa kepada peserta FUIYO 2009.

Fuiyo 2009 Closing Video from Muhammad Huzaifah on Vimeo.

Thursday, December 17

Semua Muslim

http://static.squidoo.com/resize/squidoo_images/-1/draft_lens1441580module8530159photo_Dog_Medicine_Side_Effects5.jpg1204589384
A Muslim Dog, named Snoppy. It is praising its' Creator

http://blog.nj.com/ledgerupdates_impact/2008/08/large_BIG%20CAT%20FOUND.JPG
A Muslim cat, named Charlie. It is praising its' Creator

http://animals.nationalgeographic.com/staticfiles/NGS/Shared/StaticFiles/animals/images/primary/mountain-goat.jpg
A Muslim mountain goat named Matt. It is praising its' Creator

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f3/Uluru_sunset1141.jpg
A Muslim rock named Ayers Rock. It is praising its' Creator

GURUH BERTASBIH

http://www.islamicity.com/mosque/arabicscript/Ayat/13/13_13.gif
ar Ra'du 13

Guruh dan malaikat bertasbih memujiNya, kerana takut kepadaNya....

LANGIT, BUMI & semua makhluk BERTASBIH

http://www.islamicity.com/mosque/arabicscript/Ayat/17/17_44.gif
al Isra' 44

Langit yang tujuh dan bumi serta sekalian makhluk yang ada padanya, sentiasa mengucap tasbih bagi Allah; dan tiada sesuatupun melainkan bertasbih dengan memujiNya; akan tetapi kamu tidak faham akan tasbih mereka. Sesungguhnya Ia adalah Maha Penyabar, lagi Maha Pengampun.

GUNUNG & BURUNG join Nabi Daud BERTASBIH..WOW!!
http://www.islamicity.com/mosque/arabicscript/Ayat/21/21_79.gif
al Anbiya' 79

Maka Kami beri Nabi Sulaiman memahami hukum yang lebih tepat bagi masalah itu; dan masing-masing (dari mereka berdua) Kami berikan hikmat kebijaksanaan dan ilmu (yang banyak); dan Kami mudahkan gunung-ganang dan unggas memuji Kami bersama-sama dengan Nabi Daud; dan adalah Kami berkuasa melakukan semuanya itu.

ALL CREATIONS are PRAISING the CREATOR...what happened to MANKIND?
http://www.islamicity.com/mosque/arabicscript/Ayat/24/24_41.gif
an Nur 41

Tidakkah engkau mengetahui bahawasanya Allah (Yang Maha Esa dan Maha Kuasa) sentiasa bertasbih kepadaNya sekalian makhluk yang ada di langit dan di bumi serta burung-burung yang terbang berbaris di angkasa? Masing-masing sedia mengetahui (menurut keadaan semulajadinya) akan cara mengerjakan ibadatnya kepada Allah dan memujiNya; dan Allah Maha Mengetahui akan apa yang mereka lakukan.

http://s3.amazonaws.com/pixmac-preview/busy-business-woman-doing-some-computer-work.jpg

Maut senantisa mengejarmu, Episod III

Kematian berlaku setiap hari di seluruh dunia. Lunch esok, kelas dalam masa beberapa jam lagi, temujanji seterusnya dan meeting minggu depan semuanya belum pasti akan berlaku, tidak sebagaimana maut yang memang CONFIRM akan berlaku. Tapi yang PASTI inilah yang kita KURANG bersedia..lembu pun bertasbih memuji penciptanya, lembu pun pelik dengan ragam manusia.

Ini antara peristiwa kematian yang profilik yang sempat saya ingat sejak di bangku sekolah lagi.

8 Mac 1997
Pengerusi DRB-HICOM Tan Sri Yahya Ahmad meninggal dunia setelah terlibat dalam kemalangan helikopter peribadi yang dinaiki bersama isterinya Rohana Othman. Kematian mereka menjadi tanda tanya dan berita utama pada ketika itu, bahkan juga dimasukkan dalam sorotan tahunan di hujung tahun (yang keratan akhbarnya saya simpan). Helikopter pasangan malang ini terhempas di dalam negeri Pahang. Pada saat ini, saya sendiri kurang mengenali siapa Tan Sri Yahya. Kalau tak salah, dia da meninggalkan beberapa orang anak. Apa khabar anak-anak beliau sekarang? (boleh rujuk hansard Dewan Rakyat Malaysia bertarikh 31 mac 1997)

29 November 2001
Usman Awang , tokoh sasterawan negara meninggal dunia akibat serangan jantung. Pada saat kematian beliau, saya berada dalam tingkatan tiga, dan masih belum mengerti akan hasil karya kesusteraan Melayu beliau. Setelah beberapa tahun, baru terasa seni bahasa yang istimewa karya beliau. Saya cuma mengingati berita kematian beliau di bahagian atas akhbar Utusan.

23 Jun 2002
Ustaz Fadzil Noor kembali ke rahmatullah. Beliau yang merupakan Presiden PAS dan ketua Pembangkang Dewan Rakyat pada ketika itu, meninggal dunia setelah menjalani pembedahan jantung. Ratusan ribu rakyat turun untuk menyembanhyangkan jenazah dan sebagai memberikan penghormatan terakhir, termasuklah Sultan Kedah. Cerita ratusan ribu berada di kawasan plaza tol Alor Star sehinggalah ke kawasan beliau dikebumikan hanya saya dengar setelah saya memasuki alam universiti. Semasa beliau meninggal dunia, saya berada di asrama di dalam tingkatan 4, dan memang tak ambil kisah sangat pasal pemergian beliau. Ingin sahaja saya balik ke Alor Star dan melihat sendiri fenomena tersebut.

22 Mac 2004
Sheikh Ahmad Yassin meninggal dunia akibat serangan peluru berpandu tentera rejim zionis Israel. Ini berlaku selepas solat Subuh. Kerusi roda dan dan bahagian badan beliau hancur berkecai, namun semangat ummat Islam dunia terutamanya di Palestin sukar digugat. PAda saat kematian beliau juga, saya tidak mengenali beliau dan sejarah beliau yang lumpuh namun mampu memimpin kelompok pekuang yang hebat.

17 April 2004
Dr. Abdel Aziz al-Rantissi pula di bunuh oleh tentera zionis. Beliau hanya sempat menggantikan Sheikh Ahmad Yassin selama beberapa minggu sahaja. Lulusan doktor dalam bidang paediatrik, beliau sungguh popular dengan kata-kata yang berikut;

It's death whether by killing or by cancer; it's the same thing. Nothing will change if it's an Apache (helicopter) or cardiac arrest. But I prefer to be killed by Apache


23 April 2006
Bekas Timbalan Perdana Menteri Tun Abdul Ghafar Baba meninggal dunia di Gleneagles Intan Medical Centre pagi Ahad di sini kerana komplikasi jantung, paru-paru dan buah pinggang. Ghafar berumur 81 tahun pada ketika itu. Beliau menjadi TPM sebelum Anwar naik menggantikan beliau. Kalau tak salah saya, beliau antara wakil rakyat yang paling lama di satu kawasan Parlimen (di Melaka).


25 Julai 2006
Pelakon dan pengacara Roda Impian Hani Mohsin Hanafi meninggal dunia dipercayai akibat serangan jantung pada pukul 9.30 pagi tadi. Mohsin, 43, ketika itu berada di terminal Low Cost Carrier di KLIA, Sepang untuk penerbangan ke Alor Setar, Kedah bersama-sama anaknya Hani Karmila, 9 tahun. Mohsin mengadu sakit dada dan kemudiannya rebah. Maut tidak mengenal usia.

27 Januari 2008
Bekas Presiden Indonesia, Suharto yang memerintah Indonesia selama 32 tahun, telah meninggal dunia hari ini di Rumah Sakit Pusat Pertamina (RSPP).

“Presiden kedua Indonesia, Haji Muhammad Suharto telah meninggal dunia pada pukul 1.10 minit''
Suharto, 86, berada dalam keadaan kritikal semenjak dikejarkan ke RSPP pada 4 Januari lalu dengan mengalami beberapa masalah pada bahagian jantung, paru-paru dan buah pinggang.
Pasukan doktor yang merawat Suharto menjelaskan bahawa beliau mengalami kegagalan beberapa organ untuk berfungsi sebelum koma dan seterusnya meninggal dunia.

Suharto saya kenali sejak sekian lama, lebih-lebih lagi daripada setem Indonesia yang saya kumpul pada era hobi mengumpul setem dahulu. Tidak ramai pemimpin negara yang mampu bertahan selama Suharto.

28 November 2008
Datuk Razali Ismail, Timbalan Menteri Pelajaran meninggal dunia semasa bermain badminton. Beliau yang juga ahli Parlimen Kuala Terengganu mewakili BN telah membuka ruang kepada pilihanraya kecil Parlimen Kuala Terengganu yang kemudiannya dimenangi YB Wahid Endut. Pada pilihanraya umum ke-12, Razali menang dengan jumlah 32,562 undi, mengatasi Md Sabu sebanyak 628 undi. Pada PRU ini jugalah, nenek bernama Maimun Yusof, yang berusia 89 tahun memperoleh 685 undi.

27 December 2008
The Yang Di-Pertuan Besar of Negri Sembilan Tuanku Jaafar Tuanku Abdul Rahman, the state’s longest serving ruler, died at the Tuanku Ja’afar Hospital at about 11.45am yesterday. He was 86.

25 Januari 2009
National laureate Muhammad Dahlan Abdul Baing, 84, better known as Arena Wati, died from lung cancer at the Universiti Kebangsaan Malaysia Hospital in Cheras at 1.40am yesterday.

His wife Halimah Sulong and two of his children, Ratna Siti Akbari and Hasanuddin, were at his bedside when he passed away at the hospital where he was undergoing treatment since Sept 20. His remains were taken to the Federal Territory Mosque in Jalan Duta at noon for the funeral prayers before burial at 3pm at the Bukit Kiara Muslim cemetery.

Dulu pada 2001, Cikgu BM saya, Pn Nasirah bertanya, ''kamu tak kenal ke Arena wati?'' saya ingatkan dia ni tokoh wanita Indonesia, rupanya sasterawan negara...

9 Februari 2009
YB Roslan Shaharom died of a heart attack yesterday, paving the way for a by-election in the Perak constituency just as the state was starting to settle down from its recent political turmoil.

The by-election would be the third for a Parliament seat since the general election on March 8.
The body of the 50-year-old PAS Member of Parliament was found by the roadside by passers-by at 11.15am.

Sunday, December 13

Si celaka Tzipi Livni

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/75/PikiWiki_Israel_2216_Election_2009_night_-_Tzipi_Livni_%D7%A2%D7%A8%D7%91_%D7%91%D7%97%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%AA_2009_-_%D7%A6%D7%99%D7%A4%D7%99_%D7%9C%D7%91%D7%A0%D7%99.jpg

Saya telah berpeluang bersama dengan Dr Kamal Helbawy, antara tokoh yang tidak asing dalam dalam gerakan dakwah di UK dan serata dunia. Beliau sempat menasihati saya dan rakan-rakan agar iman yang mantap dan ukhuwah yang utuh serta KEIKHLASAN ialah kunci kepada perjuangan dakwah Islam, di samping perancangan dan strategi. Nama tokoh seperti Tuan Guru Nik Aziz dan Tuan Guru Abdul Hadi Awang amat ringan sekali di mulut beliau terutamanya dalam mengulas kepentingan keikhlasan dalam perjuangan.

Kami berkesempatan untuk bersama dengan beliau untuk turun berdemo kerana Jewish National Fund (JNF) Conference yang diadakan di London. Pemimpin pembangkang Israel, yang merupakan ketua parti Kadima Tzipi Livni, telah hadir di Hendon Hall Hotel di North West London.

Livni merupakan antara culprit semasa serangan ke atas Gaza pada hujung Disember lalu yang mengorbankan hampir 2000 orang Palestin. Beliau merupakan Menteri Luar Israel pada ketika itu.

Satu berita gembira di UK ialah kerajaan Britain mengenakan arahan kepada pasaraya seluruh negara agar membezakan produk daripada West Bank, samada dihasilkan oleh Israeli settlements dan Palestinian-manufactured goods. Baca lagi di sini

TAKBIR!!



http://img262.imageshack.us/img262/1291/dsc0609n.jpg

Kanak-kanak ini antara yang mengetuai sorakan demonstrasi


http://img94.imageshack.us/img94/7996/dsc0583o.jpg
walaupun usia sudah menjangkau 70 tahun, tapi Dr Kamal masih gagah memandu ke sana ke mari.

http://img262.imageshack.us/img262/3674/dsc0587c.jpg
''She is here'' kata Dr Kamal sambil merujuk kepada Tzipi Livni

http://img51.imageshack.us/img51/9349/dsc0621.jpg
Bertemu rakan seperjuangan seaqidah.

http://img709.imageshack.us/img709/6537/dsc0681.jpg
''Free, free,..Palestine!!''

http://img710.imageshack.us/img710/4503/dsc0594.jpg
Walaupun bukan seorang Muslim, ini tidak menghalang akak ini mengedarkan poskad khas kepada pasaraya seluruh UK untuk mula memboikot barangan Israel.

http://img2.allvoices.com/thumbs/event/900/570/26306604-gaza-massacre.jpg

Kalau anda ada masalah, fikirkanlah, ramai lagi ada masalah lagi besar!

Maut senantisa mengejarmu, Episod II

Pemergian Allahyarham Mohd. Ariff Ab. Kadir sememangnya meninggalkan kesan yang cukup mendalam kepada kami di Nottingham. Meremang badan saya seharian semasa di hospital sebaik mendengar berita pemergian beliau semasa dalam perjalanan daripada Notttingham ke Mansfield pada pagi Jumaat lalu.Beliau seorang yang sangat dihormati dan sangat soft-spoken di kalangan para pelajar di sini.

Saya masih ingat akan usrah yang kami buat bersama semasa saya di tahun satu dan dua. Walaupun Allahyarham tiba di bumi Nottingham setahun lebih awal daripada saya, namun kami sebaya daripada segi umur kerana beliau telah melalukan A Level beliau selama satu setengah tahun sahaja.

Ingat masih terpanggil kepada puding roti yang selalu beliau bawa semasa usrah yang sebenarnya satu tunjuk ajar yang sangta bagus kepada saya dalam menghasilkan puding roti. Tidak lupa juga kepada yorkshire pudding yang sungguh simple dan unik.

Bahkan sebelum kepulangan beliau ke tanah air bergelar seorang jurutera, sebagaimana yang dilaporkan akhbar tempatan seantero Malaysia, beliau lebih kerap ke rumah kami lantaran rumah kami antara rumah yang masih 'hidup' berpenghuni kerana para pelajar yang lain sudah pulang bercuti. Semasa majlis graduasi beliau pun, saya masih ingat dengan jelas bersembang dengan ayah beliau yang nampak 'kesejukkan' semasa datang melawat beliau pada sekitar bulan Jun atau Julai yang lalu. Keramahan pakcik Kadir pada ketika itu masih terasa sehingga kini. Ayah saya juga memaklumkan yang beliau juga sepatutnya hadir ke majlis kenduri pihak perempuan (Teh Afifah) pada hari Ahad, dua hari selepas kejadian ngeri ini.

Semoga tenang semuanya, dan semoga ruh Allahyarham sekeluarga ditempatkan di kalangan orang beriman. Dan semoga Allah berikan kesabaran kepada saya dan seluruh insan yang lain, jika ditimpa ujian yang berat sebegini.

http://www.islamicity.com/mosque/arabicscript/Ayat/3/3_200.gif
Ali Imran, ayat 200 : "Wahai orang yang beriman! Bersabarlah kamu ....

http://www.kosmo.com.my/kosmo/pix/2009/1213/Kosmo/Negara/ne_04.1.jpg
Tinggal kenangan, semoga Teh Afifah bersabar. Ini satu ujian yang pasti banyak hikmahnya.

Saturday, December 12

Maut senantisa mengejarmu

Al-Fatihah
Let us therefore remember death more often and avoid forgetting death.

http://img46.imageshack.us/img46/320/mainpix2.jpg







http://img121.imageshack.us/img121/9964/tehx.jpg


Thursday, December 10

Tangisan graduasi

Hari ini hari graduasi saya.

Setelah selesai 3 tahun pertama di Nottingham, kami para pelajar perubatan di Nottingham telah menerima ijazah sarjana muda pertama kami, Bachelor of Medical Science.

Vice Chancellor Nottingham University, Prof David berpesan ''The research that you all do today willl become the bedrock of the future generation''

Sebelum kami naik ke pentas, Encik Anthony Wilkinson pula telah dianugerahkan honorary degree of Doctors of Law. Beliau merupakan antara pengasas bisnes keluarga yang dikenali sebagai gedung WILKINSON. Kepada yang berada di UK, pasti familiar dengan nama ini.

Dilahirkan di Leicester pada 1937, beliau menjadikan drive, integrity dan care for others sebagai cogan kata kehidupannya, sebagaimana yang beliau kongsikan di dalam ucapan beliau lebih kurang 9 minit.

Di akhir upacara majlis, lagu kebangsaan Britain dipasangkan, dalam nada pancaragam tanpa lirik. Pada saat sebelum lagu dimainkan, pada mulanya saya terfikir ''Alamak, aku dah lama di sini, lagu kebangsaan negara ni pun aku tak tahu!''

Namun di saat lagu dimainkan, I was talking to myself '' I think I knew this anthem''



And yes, indeed.

Semasa saya masih kecil, lagu ini selalu saya mainkan di Encarta Ensiklopedia. Lagu God save the Queen. Dan dengan tidak semena-mena, saya terasa hiba dan sedih sangat.

Lagu inilah yang dimainkan di seluruh pelosok dunia pada era Empayar British suatu ketika dahulu. Orang kata 'the sun never sets on the British Empire'.

Satu demi satu pejuang Islam tumbang dan syahid dalam mempertahankan aqidah ummat Islam. Sheikul slam Uthmaniyah , Sheikh Kahyri Effendi mengisytiharkan pada tahu 1914 bahawa penentangan terhadap British pada ketika itu ialah jihad besar dan ini menimbulkan kekacauan pada hemat kerajaan British, maka sebarang berita berkenaan peperangan antara kerajaan Uthmaniyah dan Bristih diharamkan daripada disiarkan di dalam akhbar semasa.

Mendengar lagu ini, membawa ingatan saya kepada setitis demi setitis darah ummat Islam tumpah dan satu demi satu pejuang Islam tumbang, dan kuasa pemerintahan ummat islam yang telah memberikan keadilan kepada islam dan bukan Islam hilang. Palestin terus sengsara dan menderita hingga kini..

Dan di sini saya berdiri pada hari ini, di negara kuasa penjajah masa lalu, mendengar lagu yang dimainkan di serata dunia suatu ketika dahulu. Adakah kita masih 'dijajah' pada hari ini?

Maafkan daku wahai ummah atas kelalaianku...


Mari anjak paradigma

Apabila disebut perkataan;

SEDEKAH

Ada orang: Ramai orang yang berfikiran bahawa sedekah ialah perkara picisan atau perkara sekunder di dalam kehidupan. Sedekah barang-barang yang seseorang itu sudah tak mahu lagi, barangan yang ingin dibuang, sedekah kepada peminta sedekah (kita pun dibelenggu oleh perkataan 'peminta sedekah ini)...

Sepatutnya: Sedekah ibarat seorang awek cun yang menjadi idaman dan kejaran ramai jejaka. Sesuatu yang yang sangat mulia, mengangkat anda menjadi penerima FIRST CLASS HONOURS.

http://www.islamicity.com/mosque/arabicscript/Ayat/3/3_92.gif

Di dalam Ayat 92, surah Ali Imran ini Allah berfirman, kita sebagai manusia tidak akan mecapai standard al-Birr sehinggalah kita berikankan sesuatu yang kita SUKA dan CINTA. Inilah sedekah, sesuatu yang dikaitkan dengan standard dan tahap pengorbanan tahap tertinggi!


POLITIK

Ada orang: yang berfikir ia sebagai sesuatu yang kotor, penuh dengan fitnah, mesti dijauhi akannya, Nabi dulu bertindak untuk tidak berpolitik dahulu, penuh dengan rasuah, membinggungkan, dan lebih menyedihkan, apabila disebut sahaja perkataan ini, kaku tergamam entah mengapa.

Sepatutnya: Politik ialah berkaitan yang mempimpin dan yang dipimpin, maka kita mahu tidak mahu termasuk dalam dunia politik. Imam al Ghazali berkata, agama ialah asas, dan pemerintah ialah penjaganya. Mahu tidak mahu, kita mesti mengetahui berkenaan politik kerana makan minum dan kehidupan anda ditentukan oleh golongan pemerintah. Pemimpin akan mengawal suasana apa yang diinginkan untuk masyarakat meneruskan kelangsungan hidup. Kejatuhan Khalifah Uthmaniyah dan kesengsaraan Palestin kini berterusan apabila kita tiada kuasa politik yang dijatuhkan oleh golongan musuh islam dan sekular pada suatu ketika dahulu..

Nabi bersabda;

“Nabi-nabi adalah pemimpin-pemimpin politik bani Israel.”

Menjadi satu sunnah perjuangan para Rasul memimpin masyarakat dan ummah dunia terdahulu agar tidak jatuh ke jurang kesengsaraan di dunia dan di akhirat.

DOKTOR

Ada orang: berpendapat bahawa doktor ini kaya raya, pandai belaka, bijak dan punya daya intelektual yang tinggi.

Rupanya: Ada sahaja doktor yang tidak berdisiplin, malas dan gagal mencapai tahap kompetensi yang diperlukan. Ada juga yang bersikap escaptism, dan lari daripada masalah lebih suka untuk hidup bersendirian.

Doktor pun manusia juga. Ustaz pun sayang seribu kali sayang, saling tak tumpah serupa. Insaflah doktor sekalian

More to come..

Bangkit daripada tidur Jahiliyah

Saya pernah memperoleh tulisan ini di dalam YG MUSCOM, badan agama KYUEM, tetapi tak pasti siapakah penulis asalnya;/......

Pemerintahan kerajaan Islam di Baghdad jatuh dek serangan Monggol pimpinan Hulagu pada 1258. Sebagaimana tujuan Hulagu menjajah Baghdad adalah untuk memusnahkan semangat umat Islam secara umumnya, demikian juga negara-negara Berikat terutamanya Inggeris dan Perdana Menterinya sendiri, Winston Churchill menjadikan usaha memusnahkan semangat dan keperibadian umat Islam dengan menakluk Baghdad dan Baitul Maqdis. Mereka mengulangi peristiwa penaklukan Hulagu ke atas dunia Islam.

British memalui anak emasnya, Parti al-Ittihad wa al-Taraki (Parti Bersatu dan Kebangkitan ) yang menggulingkan kerajaan Sultan Abdul Hamid telah mengubah banyak undang-undang syariah kepada undang-undang Barat, merubah sistem pendidikan menurut sistem Barat dan mengembangkan rasa perkauman al-Turaniyah iaitu semangat perkauman bangsa Turki. (sounds familiar)

Dengan tewasnya dunia Islam di bawah pemerintahan ketenteraan penjajah atau di bawah pemerintahan raja-raja yang dilantik dan dalangi oleh mereka, maka jahiliyah telah kembali semula mencengkam dunia Islam. Mereka mula menguasai ke akar umbinya, mengarahkan setiap institusi politik dan menguasai badan pendidikan, institusi perdagangan dan ekonomi dunia Islam. Dengan itu, mereka berjaya mempengaruhi hati orang-orang Islam samada secara suka atau terpaksa.

Alhamdulillah, muktakhir ini kita menyaksikan kebangkitan Islam sebagaimana yang dijanjikan Allah sedang berlaku.

Jika Allah bertanya di akhirat nanti

"Semasa kebangkitan Islam di akhir zaman, apakah yang kau buat?"


maka seharusnya kita menggunakan sisa kehidupan yang tinggal ini untuk mencari jawapan kepada persoalan itu.

Wednesday, December 9

Nabi sebagai pembangkang atau kerajaan?

Realiti para rasul yang diceritakan oleh al-Quran dan Sunnah Rasulullah s.a.w. adalah pemimpin-peminpin utama negara yang memimpin politik umat manusia di zamannya. Nabi s.a.w. bersabda yang bermaksud:

“Nabi-nabi adalah pemimpin-pemimpin politik bani Israel.”

– Hadis riwayat Al-Bukhari & Muslim

Yang dalam kerajaan

Nabi Sulaiman a.s. (PM Palestin)
Nabi Daud a.s (PM Palestin)
Nabi Musa a.s selepas menjatuhkan Firaun di Mesir,
nabi-nabi yang lebih dahulu termasuk Nabi Adam a.s, Nabi Nuh a.s dan lain-lain.
Nabi Yusuf a.s.

Tuntasnya, rasul-rasul yang diceritakan secara terperinci oleh Al-Quran karim adalah pemimpin-pemimpin politik umat di zamannya, dan bukan menjadi penasihat suci sebagaimana peranan pendeta agama dalam gambaran-gambaran sejarah Barat.

Pemimpin-pemimpin politik bermaksud, mereka secara langsung menjadi pencorak kepada kepimpinan negara dan mempunyai kuasa menentukan, bukan sebagaimana penasihat yang hanya berkuasa menasihati tanpa kuasa pemutus.

Jika nabi-nabi tidak boleh berbuat demikian, atau tidak dihalang berbuat demikian, mereka akan menjadi pemimpin pembangkang sebagaimana Nabi Ibrahim, Yahya, Zakaria, Nabi Isa a.s dan lain-lain. Firman Allah yang bermaksud:

“Adalah bagi kamu pada diri Rasulullah s.a.w. itu contoh yang terbaik.”

– Hadis riwayat Al-Bukhari & Muslim.

Antara teladan yang terpenting ialah, Rasulullah s.a.w. bukan sahaja ketua ibadat seperti imam solat, tetapi Rasulullah s.a.w. adalah ketua politik sama ada sebelum hijrah ketika menentang pemerintahan Quraisy di Makkah dan selepas Hijrah ketika menjadi ketua negara menerajui negara Madinah.

Rasulullah s.a.w. dan para rasul terdahulu bukan menjadi penasihat politik, mereka adalah pemimpin politik dalam erti kata pemutus pada hala tuju organisasi islam, menentukan mana yang boleh mana yang tidak boleh dan mereka bukannya menjadi penasihat yang bersifat pemberitahu tetapi tidak mempunyai kuasa dan autoriti menyuruh dan melarang.

Selepas wafatnya Rasulullah s.a.w., maka tiada lagi nabi selepasnya. Maka yang menjadi galang ganti kepada tugasan baginda s.a.w. sebagai pemimpin politik atau pemimpin organisasi umat islam ialah golongan ulama. Oleh itu yang memegang teraju pemerintahan di zaman selepas Rasulullah s.a.w. ialah di kalangan fuqaha sahabat iaitu sahabat nabi yang memahami hukum hakam yang dibawa oleh nabi s.a.w..

Sememangnya sahabat khulafak ar-Rasyidin berdampingan dengan nabi SAW dalam tempoh yang lama seperti Saidina Abu Bakar yang merupakan khalifah pertama, tetapi perlantikan mereka sebagai khalifah selepas itu bukan atas dasar tersebut, tetapi atas dasar keulamakannya atau keilmuannya tentang hasil daripada perdsampingan mereka dengan Nabi Muhammad SAW. Kepentingan ilmu agama dalam memenuhi prasyarat menjadi pemimpin organisasi Islam jelas tergambar melalui kata-kata Saidina Umar Al-Khattab yang bermaksud

“Dalamilah ilmu agama sebelum kamu dilantik menjadi pemimpin”

Disamping faktor yang boleh membentuk keperibadian yang baik, faktor yang lebih utama daripada itu ialah faktor memastikan hala tuju negara Islam dan gerakan islam di kedudukan selari dengan kehendak wahyu Ilahi. Bagi mencapai tujuan tersebut, kefahaman mereka terhadap maksud dan kehendak wahyu menjadikan mereka golongan berkelayakan memegang tampuk tersebut.

Sumber

Tuesday, November 17

death is definite...=)

THEN....

http://www.tamilnow.com/movies/actors/rajnikanth/rajnikant-021.jpg

...and NOW

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/23/Rajinikanth_in_Chennai_2009.jpg

A very influential actor, known for his appeal and style in his films. Surely you must have heard of him from cinema hits such as Arunachallam, Muthu and Padayappa...


THEN....

http://welovecanada.files.wordpress.com/2009/04/margot-kidder.jpg

...and NOW
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d9/Margot_Kidder_cropped.JPG

Margot Kidder, fondly known to Superman fan as Louis Lane in the original series of Superman (1978) , now an American, diagnosed with bipolar disorder.


Physical beauty doesn't last forever. Inner 'beauty' does.


Allah says in the Quran, surah yaa Sin, (chapter 36, verse 68)

If We grant long life to any, We cause him to be reversed in nature:
Will they not then understand?


To see a world in a grain of sand,
And a heaven in a wild flower,
Hold infinity in the palm of your hand,
And eternity in an hour.

Kanak-kanak yang malu

Pentas perubatan paediatrics sememangnya sangat menyibukkan , namun menyeronokkan. Peluang berkenalan, berjenaka dan bermain-main dengan budak-budak sememangnya satu peluang yang tak akan dikecapi dengan mudah sehinggalah seorang pelajar perubatan grad dan membuat rotation paed semasa housemanship nanti.

Malu
Semasa saya di community paeds, saya telah ditempatkan di klinik yang terletak di kawasan yang dodgy. Senang ceritanya kawasan orang-orang yang berpendapatan kurang sedikit berbanding kawasan-kawasan orang-orang yang lebih berada.

Satu dapatan yang saya perasan ialah kanak-kanak lelaki yang kami examine selalunya akan malu-malu apabila examination melibatkan kawasan alat sulitnya.

Ada satu insiden melibatkan seornag kanak-kanak yang berumur 6 tahun. Semasa di bilik rawatan klinik, adik perempuannya yang berusia 3 tahun turut bersama dan duduk di pangkuan sang ibu. Apabila kami ingin examine kawasan inguinal kanak-kanak lelaki ini, (sempadan antara abdomen dan kaki) secara automatis tangan sang kanak-kanak ini ke tengah daripada sisi dan menutup kawasan alat sulitnya. (senyum lagi sekali)

Dan itulah yang kerap saya lihat di kalangan anak-anak yang sebaya dengannya di Nottingham ini, dan itulah yang sebaiknya. Entah mengapa, ini jarang saya lihat pada kanak-kanak perempuan di sini. Memang menjadi satu budaya bagi yang perempuan untuk memakai seluar yang bercawat rendah (lantas menampakkan bahagian belakang) dan habit ini terbawa-bawa sehingga si kanak-kanak perempuan besar panjang.....

Namun saya seribu kali sayang, sayang bukan kepalang....

Bagi kanak-kanak lelaki, semakin anak-anak ini membesar, rasa malu itu selalunya semakin hilang dan terhakis sedikit demi sedikit. Saya teringat kira-kira setahun yang lalu rakan satu jabatan dengan saya dengan bangganya menjual kalendar 2009 yang mempamerkan gambar kelab basikal yang bergambar tanpa sehelai benang pun!

Kanak-kanak lahir dengan sifat fitrah dan semulajadi untuk mempunyai rasa malu dan kehormatan diri yang tinggi, namun budaya dan cara pembawaan diri menghilangkan sifat mulia ini.

Benar sekali a saying from Muhammad the prophet;

Hayaa (modesty/shyness) is (a part) of Faith

Monday, November 9

Exams are around the corner...

Exams are around the corner...

Paeds,
A14CHH - Monday 30 Nov 2009 (10:00am -11.30am)
Rooms C19 & C20, Coates Building, the University of Nottingham

Obs & Gynae,
A14ONG - Wednesday 2 Dec 2009 (10:00am -11.30am)
Room C20 Coates Building, the University of Nottingham

New attachments

Selepas daripada exam, saya akan terus memulakan sessi pembelajaran yang baru. Di luar kawasan Nottingham masih di dalam Nottinghamshire.


King's Mill Hospital
Mansfield Road,
Sutton-In-Ashfield,
Nottinghamshire,
NG17 4JL

Jadualnya ialah;

Dermatology
07.12.09-18.12.09

ENT
04.01.10-15.01.10

Ophthalmology
18.01.10-29.01.10

Special Study Module: Female Cancer
01.02.10-26.02.10

Letih jadi doktor ni. Kawan saya cerita, dalam tahun pertama pekerjaan, dalam sebulan, ada satu weekend sahaja dia free.

Kawan saya pula cerita yang kakaknya letih sangat pulang bekerja sampai tertidur di dalam kereta sesampai ke rumah...tak sempat nak masuk rumah..

fewh~

Saturday, October 24

My sense of smell conjured me up today..

Semasa mengemas bilik setelah pulang daripada on call di hospital pada petang ini, saya terjumpa satu alat pewangi bilik yang diberikan oleh sahabat saya, saudara Rizal Zawawi semasa sebelum beliau pulang bercuti musim panas yang lalu.

Sebaik sahaja pewangi ini dipasang, ia mengingatkan saya kepada semua peristiwa sepanjang summer lalu..

Peperiksaan, bilik yang menjadi tumpangan barangan sahabat-sahabat, lawatan beberapa orang sahabat daripada luar Nottingham, pemergian pulang sahabat-sahabat dekat dan jauh, dan macam-macam lagi..perjalanan ke bumi Turki..dan seterusnya...

Sesungguhnya deria bau mempunyai hubung kait dengan daya ingatan. Satu perhubungan yang sungguh menakjubkan.

Indeed the smell conjured up my memories..all that happened last summer....

Wednesday, October 14

kucing di dalam kereta di Dunkirk

Kini saya sedang menjalani rotation pediatrics daripada obstetric and gynaecology sebelum ini. Daripada pentas perbidanan ke pentas perjuangan kanak-kanak.

Satu perkara menarik yang saya peroleh semasa minggu kedua attachement saya ialah, bidang paeds sangat istimewa kerana para doktor akan merawat golongan manusia yang akan memberikan kebaikan kepada pesakit untuk the rest of his life, Isn't that wonderful??

Kisah di suatu malam
Pada suatu pagi setelah on call, saya pulang bersendirian daripada Queens' Medical Centre menuju ke rumah saya yang jaraknya hanyalah 5 minit berjalan kaki. Semasa berada di Highfield Road, nun kiran-kira 70 meter di hadapan saya, saya terlihat seorang lelaki sedang bercakap dengan seseorang yang sedang duduk di dalam kereta. Nampaknya macam baru pulang daripada party atau clubbing, fikir saya sambil melihat jam telefon bimbit saya yang menunjukkan pukul 2.15 pagi.

Lelaki tersebut berlalu pergi sedang saya pula semakin menghampiri kereta tersebut. Semakin jelas kelihatan batang tubuh di dalam kereta tersebut sedang cuba hendak memandu keretanya pergi. Mukanya kelihatan seperti tikus kerena diconteng dengan misai-misai dan nampak garang. Pada ketika itu saya sudah berniat, kalau 'si tikus' ini menyerang saya, saya akan mengambil langkah seribu..hehehe..bukannya apa, malas nak berhadapan dengan ornag yang saya jangkakan mungkin sedikit mabuk ini.

Namun dengan tidak semena-mena, si tikus ini menjerit setelah saya menghampiri keretanya..

''Muhammad!!''

Saya tersentak dan kaget buat seketika, begitu juga dengan 'sang tikus'

''It's me Venessa (bukan nama sebenar)!!''

Saya mengambil masa beberapa minit untuk melihat betul-betul wajah si perempuan ini di dalam kegelapan yang hanya disimbahi lampu jalan yang malap kejinggaan. Kemudian barulah saya yakin, rupanya wanita tersebut selalu saya jumpa. Ku sangkakan tikus di tengah malam, rupanya course mate ku yang ku kenali.

''I know i look teribble.. I'm so embarassed'' kata Venessa dalam keadaan tersipu-sipu malu.

Saya terkejut pada mulanya kerana mengingatkan yang saya akan dikejar tikus ni. Rupanya mereka baru balik daripada satu party yang berakhir agak lewat. Memang lawak sungguh. Dan bertambah liar ceritanya kerana Venessa menerangkan yang beliau make up sebagai seorang kucing, bukannya tikus. lol

Namun apa yang mengagumkan saya, pada keesokkan pagi, Venessa masih mampu hadir ke Kelas kami yang bermula pada jam 9 pagi, walaupun tidur lewat. Lihat bagaimana satu budaya positif pelajar di sini yang sungguh komited terhadapan tugasan dan kelas. Sungguh saya kagumi.

Tapi pakai make up kucing pada jam 2.15 pagi tok sah dok buat la.... =)

Monday, September 28

POKOK PEREMPUAN

Pokok semalu pokok perempuan?

“Betul. Pokok semalu ini pokok perempuan. Orang perempuan yang pakai tudung dan ada sifat malu, tidak membenarkan dirinya disentuh. Kalau orang nak sentuh, dia akan menutup dirinya,” si bapa mula berfalsafah.

“Pokok perempuan? Pokok pun ada lelaki dan perempuan ke?” tanya anak saya lagi.

“Ada. Pokok semalu memang pokok perempuan. Yop dah besar nanti Yop faham le” saya menambah.

Di dalam amalan tradisional, pokok semalu memang terkenal sebagai pokok herba yang digunakan untuk manfaat kaum perempuan. Pokok berkenaan jika direbus bersama buah manjakani dan asam keping, airnya berguna untuk membersihkan anggota sulit kaum perempuan serta mengembalikannya ke sifat asal terutamanya selepas bersalin.

Itulah pokok semalu, yang sepatutnya bagus dimanfaatkan oleh kaum perempuan dan mesti diteladani sifatnya.

Pokok semalu itu dengan sifat pemalunya tidak membenarkan diri disentuh. Ia akan menguncup menjaga keselamatan dan kehormatan dirinya. Malah apabila menjelang senja, pokok semalu akan menguncup sebagai isyarat kepada kaum wanita agar menjaga kehormatan diri tatkala mentari tenggelam. Balik ke rumah serta pelihara aurat dan diri.

READ MORE

Wednesday, September 9

Adegan ''who you are determines what you see'' di pentas bersalin: Episod II

Semalam merupakan satu hari yang penuh bersejarah kerana sesuatu yang meningkatkan motivasi dan menimbulkan keinsafan di dalam diri saya telah berlaku. Ibu pertama melahirkan kembar tidak seiras dan ibu kedua melahirkan seorang bayi yang sungguh comel.

Melahirkan anak tanpa 'teman' di sisi
Ternyata walaupun si ibu kedua seorang yang selalu 'happy go lucky', dan gemar berjenaka, dan bakal melahirkan seorang bayi perempuan, namun pada saat beliau menanggung azab kesakitan hendak melahirkan anak, kenangan-kenangan dan masalah personal datang membelengu dan menghantui beliau.

Ternyata beliau sudah tidak sehaluan dengan suaminya, dan di dalam catatan rekod kesihatannya, nama bapanya diletakkan sebagai waris terdekat. Bahkan ketika sedang dalam proses kelahiran, beliau tidak membenarkan ibu tirinya untuk bersama-sama dalam detik kelahiran si bayi yang bakal lahir ke dunia itu. Dan akhirnya yang menjadi penemannya sepanjang proses contraction rahim sehinggalah si bayi terpacul keluar ialah pekerjanya, Rita (bukan nama sebenar) yang sungguh setia, dan pelawak juga.

Namun selawak-lawaknya, saya terkejut melihat Rita menangis teresak-esak sebaik sahaja doktor membuat potongan (episiotomy) di bahagian barat daya vagina (pukul 8) dan menarik dengan segala kekuatan agar sang bayi keluar, sehinggalah seluruh tubuh bayi keluar. Bukannya menangis kesedihan, namun tangisan ini tangisan terharuan dan tangisan kegembiraan menerima seorang lagi insan di dunia ini. Memang wanita kadang-kadang mudah menangis.

Proses kelahiran selalunya sukar pada proses melahirkan kepalanya, dan kebiasaannya, proses pengeluaran badan akan berlaku dengan pantas kerana saiz badan bayi yang lebih kecil. Namun ternyata bayi ini sangat besar, sehingga sang doktor terpaksa menarik si bayi.

Tarikkkkkkkk...

Si doktor menarik dengan meletakkan jari jemarinya di leher si bayi, dan terus menarik dan tarik lagi, manakala si ibu terus meneran bayi keluar.

''Push'' kata si doktor

''Well done!, lets do it again'' sambut kakak bidan (sebab muda lagi) memberikan inspirasi.

''Yes, a little bit more'' sambung saya pula

...Sehinggalah bayi terdampar nampak 'keletihan' di atas katil.

Alhamdulillah, semuanya selesai. Dan perlahan-lahan, saya melaungkan iqamah buat sang bayi. Biarlah kalimah mengagungkan tuhan kita semua didengari dahulu.

Wahai sang bayi, lahirmu kedunia tanpa mengetahui keperitan untuk memastikan engkau hidup dan menjadi seorang insan. Selalu dikatakan birth is the most dangerous journey most of us will ever make, dan layakkan kita untuk takabbur & sombong setelah dewasa?

Tuesday, September 8

Adegan ''who you are determines what you see'' di pentas bersalin : Episod I

Hari ini saya sungguh bertuah dapat bersama dalam sebuah pasukan doktor dan bidan melahirkan sepasang kembar tidak seiras.

Kembar tidak seiras tidak banyak bezanya daripada aspek rupa antara satu sama lain, kerana mereka berasal daripada dua ovum (telur wanita) dan dua sperma (telur lelaki) yang berbeza. Yang sama ialah mereka lahir pada waktu yang sama, dan berada dalam satu uterus yang sama dalam jangka masa yang sama.

Ibu 1 - kembar bertuah
Selaputnya telah pun pecah pada hari Sabtu yang lalu. dan setelah beberapa hari masih belum hendak melahirkan anak. Kalau melihat kepada umur kandungan, baru mencecah 36 minggu, dan kandungan biasanya akan dilahirkan pada minggu ke-40. Namun adalah menjadi kebiasaan untuk kandungan kembar dilahirkan awal, seawal 36 minggu.

Kakak kita ini nampak sungguh tenang, mungkin kerana telah melahirkan 3 orang anak sebelum ini. Katanya, memang dia bercadang untuk melahirkan 5 orang anak, namun tidak menyangka akan menerima yang ke-4 dan yang ke-5 secara serentak!

Biasanya kelahiran kembar lebih kerap berlaku di kalangan mereka yang lebih berusia, seperti lebih 35 tahun. Mungkin kerana semakin berumur seseorang itu, semakin rajin ovari melepaskan telur sebelum kitar haid bulanan.

Saya memasangkan alat CTG di perutnya, dan ini memerlukan kemahiran menggunakan dua tangan serentak kerana amat penting untuk memastikan kedua-dua jantung bayi dapat di dengari, dan dapat di bezakan antara satu sama lain. Kelihatan di skrin, si bayi lahir yang kedudukannya lebih rendah dan dijangka akan keluar dahulu sedikit rendah degupan jantungnya, iaitu pada kadar 130 degupan seminit, mana si kembar perempuan pula menunjukkan degupan yang lebih meyakinkan pada kadar 170 degupan seminit.

Alhamdulillah bayi nampak sihat daripada luar!

Namun saat untuk meneran bayi keluar memang satu kesakitan yang sungguh mengazabkan. Dan si ibu pada kali ini akan menanggung kesakitan bukan satu, tetapi dua kali ganda kesakitan untuk menolak bayi keluar ke dunia ini. Namun apa yang mengejutkan saya ialah ketenangan yang dapat dilihat pada wajah sang ibu.

Sungguh tenang...

....dan semakin tampak jelas apa saya bandingkan dengan seorang lagi ibu di bilk sebelah yang turut saya ikuti kelahirannya bersama...

******

Ibu 2 - patah kandar?
Kesakitan mulai dirasai sejak jam 6 pagi tadi, dan saya mulai mengikuti beliau sejak jam 930 pagi, namun tidak banyak perubahan sehingga jam 6 petang. Hampir berjanggut saya menanti kelahiran anak perempuan si ibu ini....

Namun ini merupakan anak keduanya. Dan pada kebiasaannya anak kedua akan keluar dengan lebih mudah kerana ruang kelahiran bayi sudah pernah dilalui oleh bayi sebelumnya. Walau apa pun, kesakitan yang ditonjolkan sang ibu memang maha dahsyat!

Si ibu merupakan seorang bos di kedai gunting rambut, dan yang menemani si ibu ini ialah pekerjanya di kedai tersebut. Si ibu telah memberikan cuti kepada pekerjanya ini dan memintanya agar menemani sepanjang proses kelahirannya. Mungkin mereka berdua sangat baik dan rapat walaupun hubungannya ialah employer-employee.

Walaupun sangat sakit keadaannya, namun beliau ternyata seorang yang sungguh 'joker' dan gemar berjenaka, bahkan di kala beliau menangis-nangis sedang sakit, beliau sempat lagi berjenaka sehingga saya dan mak bidan bantai gelak sekali!

Namun ada di saat kesakitan memuncak, beliau terus nampak derita, dan derita ini ternyata bukannya datang daripada kesakitan sahaja. Masalah yang membelengu ternyata difikirkan berterusan sehingga menimbulkan keresahan pada emosi ibu ini.

Di manakah suami ibu kedua ini??

Bagaimanakah nasib bayi kembar ibu pertama?

Mengapa ibu pertama yang bakal melahirkan kembar lebih tenang daripada ibu kedua?

Nantikan kesudahan entry ini kerana saya kena masuk tidur awal sebab esok akan bermula shift seawal jam 630 pagi. =) Selamat malam!

..to be continued

Thursday, September 3

Kerancakan sambutan pelajar baru bermula....

Tanggal 3 September, atau lebih tepat lagi pada jam 2 petang waktu tempatan di Nottingham menyaksikan kehadiran barisan pelajar baru, menandakan pesta sambutan pelajar baru (Pesta SPB) Nottingham bermula dengan penuh gilang gemilang.

Saya telah dihubungi oleh wakil Nottingham Malaysian Society, saudari Liyana dan Suhaila untuk menjemput 3 orang sahabat baru yang baru, yang baru sahaja tiba pagi tadi iaitu Darren dan 2 orang lagi rakannya. Mereka akan menyambung pelajaran setelah berada di University of Nottingham Malaysian Campus sebelum ini.

Namun kerana saya baru dimaklumkan konsultan saya bahawa saya perlu hadir ke klinik gynaecologi (yang juga pada jam 2 petang), sahabat saya Hazwan Aziz telah menawarkan diri untuk menjemput mereka bertiga di Broadmash Bus Station, stesen bas lama yang baru mendapat lampu cahaya putih baru-baru ini.

Dan alhamdulillah, Darren dan seorang rakannya, Fen Hong (betuk ke eja nama ni?) dapat bersama-sama kami berbuka puasa anjuran Islamic Society di Portland Building, bangunan utama di mana letakknya prayer room tempat kami beramai-ramai menunaikan solat tarawih pada setiap malam.

Juadah chicken wrap yang disajikan, bukannya satu, bahkan dua untuk setiap orang sungguh menyelerakan kami. Ditambahkan dengan 3 ketul ayam yang sungguh cair di dalam mulut kami semua.

''I think the food court is selling this chicken wrap 2 pound plus''

komen Wei Han pelajar senior yang turut bersama kami semasa berbuka puasa.

''So our food nearly 5 pound per person then!'' respon saya yang agak terkejut, kerana tidak pernah memikirkan kos makanan iftar sebelum ini.

Iyalah, asyik makan free sahaja. hehe.
Namun sememangnya di bulan Ramadhan ini, rezeki sangat murah, dan ramai insan-insan yang bermurah hati memberikan sumbangan di bulan yang Nabi Muhammad sangat suka bersedekah.

Semasa pulang, Fen Hong bercerita pengalaman berbuka puasa bersama sisters pula.

''They speak so fast that I keep on saying 'pardon' ''

InshaAllah lama-kelamaan semakin biasalah dengan pace percakapan di sini. Mungkin agar sukar untuk menangkap pada awalnya. Apa-apa pun, bagi Fen Hong, iftar tersebut 'was the best food I had ever had in Nottingham!'

Setelah membawa mereka keliling kawasan kampus, Darren dan rakan-rakan pulang semula ke rumah yang mereka tumpangi sekarang, iaitu rumah kepada sahabat kami, Lik Jin, yang merupakan bekas presiden NMS sessi yang lalu. Dia kini berada di Melbourne untuk menyambung pelajarannya.

Ternyata menyambut insan-insan yang baru tiba dan membanjiri bumi Nottingham ini merupakan sebuah pengalaman yang sungguh istimewa dan menjanjikan kenangan yang terindah. Semuanya mengingatkan kepada apa yang saya rasa, lihat, dengar dan tidak keterlaluan saya katakan apa yang saya bau semasa saya baru tiba dahulu.

http://img156.imageshack.us/img156/1881/rumahmudikesan.png
Saffuan, pandai-pandai lah kau teka rumah aku yang mana. =)

Saya menerima sebuah emel 'kejutan' berserta gambar 'lukisannya' daripada sahabat yang baru saya kenali, Saffuan, yang bakal berhijrah ke Nottingham tidak lama lagi. Sebenarnya kami sudah lama 'berkenalan', namun belum pernah bersua muka di alam realiti lagi. Semoga Allah mempermudahkan perjalanan beliau ke Nottingaham, the City of Light ini.

Selepas tarawih, saya menerima emel daripada JPA, penaja saya yang menyatakan maklumat kedatangan rombongan besar pelajar tajaan JPA beberapa minggu lagi. Jika pada tahun lepas saya dapat berkhidmat dengan International Office sebagai pegawai sambutan pelajar di universiti, namun pada tahun ini inshaAllah saya boleh menjemput sahabat-sahabat yang akan tiba di lapangan terbang nanti, inshaAllah.

Sekali bah, sekali pasir berubah. Kepada bakal warga Nottingham, datanglah membanjiri Nottingham ini, dan jangan risau, tidak akan tenggelam bumi ini kerana kami ada sistem perparitan yang cemerlang! =)

Wednesday, September 2

External Cephalic Version : berpusing dalam rahim

Seperti yang saya jangkakan dan tunggu-tunggu, pada Selasa lepas, saya berpeluang dalam kes External Cephalic Version. Bukan satu, malah dua ECV dapat saya saksikan!

Secara umumnya, ECV proses memusingkan bayi daripada keadaan songsang kepada keadaan normal, dengan menggunakan tangan daripada luar. Menarik bukan?

Bersama sang ibu
Ibu pertama, telah discan pada minggu lepas dan kedudukan bayi masih lagi Breech (songsang). Kalau songsang, lebih sukar untuk bayi ini dilahirkan secara normal.

Mengapa?

Kelahiran mudah apabila punggung bayi (bumps) berada di atas dan kepalanya di bawah. Apabila bidan mengeluarkan kepala dahulu, badang dan punggung lebih mudah untuk keluar.

http://img402.imageshack.us/img402/5004/brech.jpg

Bayi memang uni kerana kepalanya besar dan punggungnya kecil dan lembut. Manusia dewasa seperti anda yang sedang membaca kepala kecil daripada punggung anda.

Namun apabila kepala berada di atas, bayi berada dalam keadaan songsang. 3% kandungan ibu-ibu akan jadi macam ini ketika menghampiran 39 dan 40 minggu tempoh kandungan.

Saya memeriksa perut sang ibu untuk memastikan kandungan yang sudah mencecah 37 minggu ini masih lagi songsang atau tidak. Kalau masih songsang, kita akan pusingkan dia! Macam buat summersault di dalam uterus.

Ternyata masing songsang kedudukan bayi. Lalu sessi ECV pun dimulakan oleh consultant dan seorang senior registra. Perut sang ibu ditekan, ditekan dan ditekan dengan Ultrasound digunakan untuk memeriksa kedudukan terkini sang bayi.

tekan, tekan dan tekan......

Sehinggalah ke satu tahap, si ibu memang meraung, menangis. Allah...memang saya pun nak tumpang nangis sama...sehinggalah.....

''STOP HURTING HIM!!"

''we are not hurting him, he is fine, you can still the heart beating clearly'' si doktor menenangkan si ibu sambil menunjukan skrin ultra sound di hadapannya.

Subhanallah, sehingga ke tahap ini, perasa syahdu saya bertambah-tambah.

Rupanya raungan dan tangisan si ibu tadi itu bukanlah kerana kesakitan, tetapi semata-mata kerana risaukan anaknya. Sebenarnya dia masih tidak mengetahui jantina anaknya, nak surprise katanya....

Tapi cara dia nangis tu ibaratnya seperti seorang perempuan yang memang sakit sangat tapi tak tahu nak atasi kesakitan macam mana. Saya yang berada di sebelahnya pun tak tahu nak tolong macam mana. Namun rupanya raungan itu khas demi keselamatan anaknya. Subhanallah, besar sungguh kasih sayang ibu kepada anaknya, yang belum lahir lagi pun!

Bagaimana pula kasih sayang Allah kepada hamba-Nya? Maha suci Allah, mari kita sama-sama renungkan....

Kepada emak saya, di bulan Ramadhan dan Syawal yang bakal menjelang, ingin saya pohon jutaan kemaafan...terima kasih mama!

Majlis Penghargaan Gemarak

majlis-berbuka-puasa-gemarak-copy


INFO LANJUT DI SINI

Friday, August 28

1 hingga 6 Ramadhan di Nottingham

Sabtu, 1 Ramadhan
Ramadhan yang dijangkakan pada mulanya akan jatuh pada hari Jumaat, dimulakan pada hari Sabtu dengan sebuah suprise yang sungguh mengejutkan, dengan kehadiran sahabat saya daripada Jerman, KA dan Iqbal. Iqbal pernah pertama kali menziarahi saya pada spring yang lepas, namun pada kali ini beliau menelefon saya dan mengatakan akan membawa sebuah kejutan, iaitu KA pu ikut sekali. KA merupaka rakan sekolah menengah yang mana kami kali terakhir bertemu pada 2002.

Subhanallah, siapa menyangka kami bertemu kembali setelah 7 tahun di bumi Nottingham dan bersama-sama menyambut Ramadhan 1430 hijriyah. Mereka tiba pada hari Khamis, dan untuk Iftar yang pertama, saya membawa mereka berbuka di rumah keluarga Baharudin, sebuah famili post grad yang popular di Nottingham. Beliau merupakan mantan Penghulu persatuan Post-Grad di NOttingham.

Berbuka dengan Nasi Arab, Mee Hun goreng, ayam panggang dan beberapa hidangan Istimewa lain ternyata satu kelainan buat sahabat Jerman, yang..oh ya, terlupa untuk dinyatakan, yang mereka berkunjung ke NOttingham daripada Jerman dengan berbasikal. Ya, menaiki basikal selama seminggu!

Ahad, 2 Ramadhan
KA dan Iqbal pulang pada hari ini. Setelah basikal di masukkan ke dalam kotak, saya menghantar mereka pulang ke stesen bas, kerana mereka akan mengambil flight pulang ke Jerman pada tengaharinya.

Iftar hari ini sungguh istimewa, masakan Saudara Shafie dan Saudara Ariff Sodri. Daging tumbuk rasanya..

Isnin, 3 Ramadhan
Harus lebih bersungguh membaca Quran dan bersedekah. Terbaca di blog seorang pemimpin negara;

Kelebihan Bersedekah Di Bulan Puasa
Hadith :
Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:" Sedekah yang paling utama adalah sedekah pada bulan Ramadhan.”
Riwayat at- Tirmidzi

Rugi rasanya kalau kadar (rate) sedekah kita bulan ini dan bulan sebelumnya sama sahaja...

Selasa, 4 Ramadhan
Kelas demi kelas yang dibatalkan (doktor puasa ke?) tidak melemahkan semangat saya. Kemenangan di Permatang Pasir ternyata memberikan sedikit sebanyak inspirasi, sebagai hadian dan ujian di madrasah Ramadhan, namun banyak lagi penambah baikan perlu dilakukan.
Iftar hari ini sungguh istimewa kerana menerima jemputan Dr Syed dan Kak Zue (serta Sumaiyah and her sister) untuk berbuka di rumah mereka, bersempena dengan pemergian Dr Syed, seorang doktor paedriatrik, ke Kenya untuk misi perubatan di sana. Subhanallah peluang yang dimanfaatkan sepenuhnya oleh beliau. Hidangan nasi kenduri sungguh membuka selera kami setelah menunaikan solat fardhu Maghrib secara berjemaah, bersama-sama dengan sahabat saya saudara Shafie dan saudara Alimin.

Bersolat tarawih di Masjid Madani, sebuah masjid pakistan yang bangunan asalnya merupakan sebuah gereja sungguh tenang rasanya, mendengar bacaan sang Imam yang sungguh sedap dan sempurna. Dalam perjalanan pulang daripada masjid, Dr Syed yang memandu saya pulang sempat memberikan beberapa nasihat berguna. Didoakan Dr Syed selamat dalam misi kemanusiaan di sana, inshaAllah.

Rabu, 5 Ramadhan
Selagi lagi Ramadhan tambah ceria dengan kehadiran dua orang rakan saya daripada Preston. Mereka baru saha menyambung pelajaran di UK setelah menghabiskan sessi pre-klinikal di IMU, Bukit Jalil. Azliana Alias belajar di kolej persediaan yang sama dengan saya dahulu, dan yan paling istimewa ialah Luqman Faiz, temah sesekolah dahulu. Pertemuan semula sejak 2003 sangat istimewa dan Iftar kami pada hari ini disediakan oleh saudara Shafie dengan menu yang bertajuk 'daging masak lemak'. Lembara kisah-kisah silam dibuka chapternya satu persatu...

Tazkirah oleh Brother Tajuddin setelah selesai 4 rakaat tarawih juga sungguh mengasyikan dan memberikan ilmu berguna dalam menjaga pemakanan dan bersederhana di bulan Ramadhan ini. Thanks bro...

Khamis, 6 Ramadhan
Ujian yang menduga keimanan di awal hari tidak melemahkan semangat untuk saya bersungguh-sungguh di Ante natal klinik. Dan alhamdulillah, Allah membuka peluang kepada saya untuk menyaksikan Extenal Cephalic Version yang akan dilakukan pada hari Selasa depan ke atas seorang wanita yang mengalami kandungan Breech (bayi songsang, kepala di atas).

Iftar istimewa hari inilah daging roti pita di Surau universiti yang sungguh mengasyikkan. Setelah makan, saya membawa Luqman ke rumah post grad untuk ziarah dan beramah mesra, dan berkenal-kenalan. Solat Isya' dan tarawih kami di Masjid Madani dikejutkan dengan pengumuman imam yang sedap bacaannya (antara sebab saya suka solat di masjid Madani) telah dikejarkan ke hospital kerana sakit loin sebelah kiri. Innalillahi....

Tak sempat Luqman nak bertemu dia. Tidak mengapa, kalau sudah tiada jodoh malam ini, mungkin ada rahsianya..

Tup..tup...esok menandakan sudah seminggu Ramadhan....sudah luluskah kita dalam Kolej Yayasan Ramadhan ini?

Friday, August 21

Perisytiharan Ramadhan untuk Nottingham

http://1.bp.blogspot.com/_unqLtqmtZWw/SOEdh89GvfI/AAAAAAAAAss/u5uBoSwSjXQ/s320/engku+ibrahim.bmp

Dengan ini saya dengan penuh konfidennya, mengisytiharkan, tarikh bermulanya puasa bagi kawasan Nottingham dan kawasan-kawasan yang sewaktunya dengannya jatuh pada 1 Ramadhan bersamaan 22 Ogos 2009, iaitu pada hari Sabtu.

Puasa, jangan tak puasa tau!

Tuesday, August 18

Ada yang nak, tak dapat. Tak nak, dapat.

Ada yang nak sangat akan anak tetapi tidak mampu, ada yang tidak mahu akan anak. Begitulah ragam manusia yang pelbagai yang saya temui semasa di klinik.

Fertility Clinic
Semasa di fertility clinic, saya berjumpa dengan pasangan demi pasangan yang telah mencuba sekian lama, namun masih gagal mendapat anak. Ada yang sudah mencuba selama 2 tahun, ada yang sudah mencuba selama 5 tahun. Kesian sungguh.

Pertamanya doktor akan menyiasat punca infertility (ketidak suburan), samada ia berpunca daripada sang perempuan atau daripada sang lelaki. Kebiasaannya, si perempuan yang merupakan puncanya. Kalau didapati daripada ujian darah yang si ibu masih lagi ovulate (bertelur setiap bulan), maka dua ujian boleh dilakukan untuk memeriksa Tiub Fallopio sang perempuan. Mudah sahaja, nak memeriksa kat dalam tu, samada tiub yang menghubungkan ovary (rumah telur) dan uterus (tempat bayi tumbuh membesar) tersumbat ataupun tidak.

Dua test yang boleh kita jalankan ialah hycosy ataupun laparoscopy and dye test.

Istimewanya rawatan di bawah National Health Service (NHS) di sini ialah, rawatan IVF boleh diperoleh secara percuma. Namun sabar dahulu, ada beberapa syarat yang perlu anda penuhi untuk melayakkan anda menerima rawatan ini.

Di PCT Nottingham, pasangan mestilah tidak mempunya anak daripada perhubungan sebelumnya, tidak merokok, sudah tiga tahun gagal mendapatkan anak dan sudah disahkan doktor bahawa anda tidak mampu mendapatkan anak secara natural lagi.

Sayu melihat wajah seorang wanita yang sungguh sedih kerana sudah hilang kelayakkan untuk menerima rawatan IVF di Nottingham. Sebabnya yang sempat kami bincangkan, kemungkinan semasa melahirkan anak pasangannya sebelum ini, dia telah terkena infection pasca kelahiran bayinya, dan infection itu mungkin menyebabkan sebahagian uterusnya menjadi scar.

Mungkin...we will never be 100% sure....

Dan bayaran untuk IVF setelah gagal melayakkan diri dalam skim IVF percuma ialah £3,500!
Mahal sungguh harganya, namun wanita tersebut masih besyukur..

''at least I still have an option'', kata beliau yang sedikit menganjakkan paradigma saya.

Syarat ''tidak ada anak daripada phubungan sebelumnya'' hanya terdapat di beberapa PCT seperti Nottingham. Boleh juga untuk pasangan ini lari ke PCT yang lain seperti Manchester, namun dalam keadaan kegawatan ekonomi kini, nampaknya semakin banyak hospital akan mengetatkan syarat untuk membolehkan pesakit mendapat rawatan IVF.

Tak mahu anak
Di klinik ini, mengingatkan saya pula kepada pertemuaan sebelumnya, dengan gadis-gadis dan wanita yang memilih untuk menggugurkan kandungan.

Subhanallah, sungguh pelbagai manusia di muka bumi Allah!

''i'm not prepared for it'', kata seorang pesakit, dan lantas, gugur satu lagi nyawa di muka bumi ini.

Ada sebuah kisah yang sungguh mengharukan.

Ada satu pasangan yang disahkan doktor tidak mampu lagi melahirkan anak, kerana si suami didapati mempunyai sperm count yang rendah. Kesian dia. Si isteri sudah mempunyai anak daripada pasangan sebelumnya. Lalu dalam perhubungan seks sesama mereka, mereka tidak memakai sebarang contraceptive.

Ditakdirkan pada suatu hari, si isteri merasakan kelainan pada dirinya. Kurang sihatkah?

Pertemuan dengan doktor mengesahkan yang beliau mengandung! Maha suci Allah yang ilmunya MAHA Luas, menjangkaui pengetahuan manusia (kita lah tu ) yang lemah.

Namun amat menyedihkan apabila si isteri mengambil keputusan untuk menggurkan kandungan tersevut, dan tanpa memaklumkan kepada si suami.

''but he must be excessively happy to hear this!'' si doktor cuba mendorong si isteri agar meneruskan kandungan.

Namun berdasarkan undang-undang, si isteri berhak 100% ke atas batang tubuhnya. Lalu gugur lagi satu nyawa...

Dah dapat anak, lalu ditarik di pertengahan
Di satu konsultasi yang lain, semasa melakukan ultrasound (suara ultra), untuk memeriksa fetus, kami dikejutkan dengan satu fenomena yang lain pula.

Umur si ibu sebaya dengan saya (22 tahun), namun ini merupakan kandungan keduanya. Kandungan pertama alhamdulillah telah lahir dengan selamat dan sedang membesar dengan sihat, dan kini berusia 2 tahun.

Kegembiraan mendapat anak kedua tidak berpanjangan. Disangkakan panas, rupanya gerimis, ribut taufan dan tsunami mengundang. Ultrasound mendapati kepala si fetus gagal membesar dengan normal dan ini dikenali dengan nama anencephaly. Ini merupakan sejenis spina bifida.

Dengan tenang, doktor mengesahkan yang tubuh yang sedang membesar dalam uterus si ibu akan mati, dan kalau lahir pun, hanya akan hidup paling lama pun seminggu sahaja. Bayangkan kalau otak kita tak ada perlindungan. Ada yang dapat hidup sehingga seminggu setelah lahir kerana pusat pernafasan manusia terletak di bahagian bawah otak.

Masa yang diambil tidak lama untuk si ibu merembeskan air mata di bahu si suami. Kelam kabut saya mencarikan tisu untuk diberikan kepada si ibu. Setelah berbincang, si ibu mengatakan yang beliau telah mengalami demam panas dalam sebulan yang lalu. Mungkin H1N1 katanya...

Nak buat macam mana, jadi selepas ini, si ibu kena rajin ambil folic acid (folate), sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum nak mengandung, kerana sunnatullah mengatakan ia boleh mengurangkan insiden spina bifida. Nak estimate tiga bulan tersebut, kena rancanglah kalau nak mengandung.

Saabat-sahabat sekalian,

Begitulah ragam manusia yang pelbagai di muka bumi Allah ini. Akhir kata, anak-anak adalah harta anda, lalu didiklah mereka bahkan sebelum mereka lahir lagi!

Bacalah surah Maryam untuk memudahkan proses melahirkan anak
Bacalah surah Yusuf untuk anak yang kacak, segak, cantik dan menawan.
Bacalah surah Luqman untuk anak yang cerdik, bijaksana dan penuh hikamh.

(pesanan saudara Ridwan Md Noor semasa FUIYO 2008)

Monday, August 17

17 Ogos tarikh istimewa

17 Ogos merupakan tarikh yang sedikit istimewa.

Ia mengingatkan saya akan Kak Mujiana @ Kak Ana, orang gaji yang menjaga saya dulu. Bukanlah kerana ini hari lahirnya, tetapi kerana ini merupakan tarikh kemerdekaan Indonesia.
Dahulunya saya geram juga, mengapakah Indonesia lebih hebat dalam permainan badminton, penduduknya lebih ramai, Jakarta ibu kotanya lebih padat, kemerdekaannya lebih awal (namun sambutan dalam bulan yang sama)..macam macam lagi kelebihan yang sukar saya terima. Jeles lah tu...

Namun ketika itu saya masih tidak sedar, kita semuanya sama, lebih lebih lagi Indonesia dan Malaysia. Sukar diterima hakikat ini, namun kalau difikirkan kembali, siapakah yang membina pengasingan antara negara ini. Malayia dan Indonesia ini rapatnya lebih daripada adik beadik lagi.

Para doktor Indonesia dan Malaysia, kita bertuah kerana boleh berbahasa Nusantara (melayu..indonesia) kerana apabila berlaku malapetaka (tsunami, gempa dan sebagainya) komunikasi kita amat kritikal dan kita punya bahas sepunya untuk bekerja bersama.

Kepada peminat sejarah. boleh baca lanjut perisytiharan kemerdekaan Indonesia di sini.

Namun kadang-kadang sumber sejarah yang ada ini tidak tepat. Sumbangan ulama' tenggelam dan disembunyikan, dan tokoh nasionalis yang diangkat sebagai pejuang kemerdekaan. ini berlaku di seluruh dunia.

Kepada Kak Mujiana binti Temu, di mana sahaja anda berada, diharapkan sihat senantiasa dan semoga terus ceria-ceria dan mantap iman dan amal inshaAllah.

Thursday, August 13

Bertemu ibu mengandung memakai niqab (purdah)

Hari ini semasa sessi AnteNatal Clinic (Ante means prior, Natal is birth), saya ditempatkan bersama doktor Sofia Ahmad, seorang doktor Pakistan Muslim, dan seorang wanita. Suasana tengah hari tidak menghalang saya daripada menghadiri antenatal clinic yang pada saya sentiasa menarik dan ada cebisan pengalaman yang sungguh istimewa.

Kami didatangi seorang demi seorang wanita mengandung. Secara normalnya, ibu mengandung tidak perlu berjumpa doktor di hospital, kerana proses mengandung merupakan sebuah proses physiology normal manusia. Wanita mengandung sebenarnya bukanlah seorang pesakit, cuma ada manusia sedang dibentuk dalam badannya!

Cuma sesetengah wanita yang dirasakan ada sedikit masalah, akan direfer (dengan izin dewan bahasa) untuk berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan khidmat nasihat dan rawatan.

Wanita pertama kami pada hari ini ialah seorang wanita yang mengandungkan anak hasil proses In Vitro Fertilisation (IVF). Isunya ialah berat badan wanita tersebut yang sangat rendah, dan BMInya hanya 17. Sebelum berjumpa si wanita berkenaan, saya menjangkakan dia merupakan seorang yang kecil tubuhnya, namun ternyata wanita ini sangat tinggi, cuma kurus agaknya. Suaminya nampak garang sahaja....

Menariknya pada hari ini, ada seorang wanita yang berpurdah datang untuk pemeriksaan janinnya. Sebaik sahaja wanita ini masuk, saya sungguh terkejut. Bukannya apa, kebiasaannya, saya memang akan 'dihalau' dengan penuh hormat (hehe..) oleh wanita yang tidak berkenaan adanya lelaki asing ketika sessi konsultasi. Biasanya perempuan muslim, tak kisah lah yang bertudung atau yang tidak bertudung (ya, yang tidak bertudung pun pernah meminta saya keluar daripada bilik)

Namun hari ini, buat pertama kalinya, saya diterima untuk stay (sekali lagi, dengan izin) di dalam klinik. Perempuan ini tidak fasih sepenuhnya berbahasa Inggeris, jadi saya ingin mendapatkan kebenaran yang jelas, dan saya bertanya dua kali.

''Is it ok if I stay here for the consultation?''

Wanita tersebut mengangguk tanda setuju. Wah, terkejut chimpanze saya dibuatnya.

Nasib baiklah Dr Sofia boleh berbahasa Urdu. Setelah meminta izin daripada saya untuk meneruskan perbualan dalam bahasa Urdu, Dr Sofia pun meneruskan sessi beliau dengan wanita tersebut.

Pada ketika ini, saya rasa maca sedang menonton filem hindi..LIVE punya, macam adegan pesakit jumpa doktor sab..

Semasa Dr Sofia keluar sekejap, saya mencuba beberapa frasa Urdu yang saya tahu.

''Ap ke se hei?''

''Good..good, I'm good'' sambut wanita tersebut nampak terkejut sebentar.

''tera nam hei?''

Lalu wanita tersebut menyebut namanya. Rupanya dia baru sahaja tiba di UK beberapa bulan yang lalu, dan ini merupakan anaknya yang kedua. Anak lelaki sulungnya lahir di Pakistan, dan dia juga bakal melahirkan seorang lagi baby boy! (huraay!!)

Di saat ini, saya teringat pesanan Sheikh Ahmed Deedat, di dalam bukunya the Choice. Beliau amat menyarankan agar ummat Islam memperbanyakkan bahasa yang dikuasai. Sebab lebih mudah untuk menjiwanya si mad'u atau golongan sasaran dakwah. Dalam konteks para doktor, mudah untuk kita mendalami masalah pesakit, agar lebih mudah kita merawatnya.

Subhanallah.

Terima kasih kepada kakak Pakistan kerana sudi menerima saya untuk sessi konsultasi dan rawatan hari ini, dan terima kasih kepada Almarhum Sheikh Deedat atas nasihatnya.

Wednesday, August 12

Lagi insiden what you get, you give back

Setelah seharian terlantar kerana severe backache yang tiba-tiba menyerang, saya kembali ke Treatment Centre pada keesokkan harinya. Bukan untuk menerima rawatan, tetapi untuk sessi Gynae OutPatient Department (GOPD). Sessi GOPD ialah sessi yang saya tunggu-tunggu kerana berpeluang untuk mengambil history daripada patients dan juga melakukan beberapa examination you-know-what..

Namun sayang, seribu kali sayang, setelah tiba di department F (untuk Gynaecology), seorang nurse memberitahu saya yang doktor yang terbabit dalam sessi pagi itu ialah doktor baru, jadi amat sukar bagi doktor menerima seorang pelajar perubatan, pada hemat beliau. Jadi beliau mencadangkan agar saya mengambil day-off untuk hari ini, dan ''to give double effort'' untuk sessi seterusnya.

Namun pada waktu yang sama, pucuk dicita ulam mendatang sebenarnya, kerana saya sedang menantikan kehadiran sahabat saya, Yusof yang datang melawat saya pada pagi tersebut. JAdi bolehlah saya prepare makanan dan sebagainya untuk menanti kehadirannya....hehehe..

Semasa dalam perjalanan keluar daripada Treatment Centre QMC, saya telah diseru oleh sepasang suami isteri yang kelihatan hilang arah dan tujuan. Si lelaki kelihatan bersarung tangannya dengan simen, patah agaknya. Dan si perempuan kelihatan terketar-ketar, bukan kerana kesejukkan dek hujan renyai renyai yang sedang turun, namun saya merasakan kerana benign essential tremor. Mungkin lah, kalau bukan Parkinson.

http://whitecoatrants.files.wordpress.com/2007/12/fracture-1-800x600.jpg

''Do you know where is the Fracture Clinic?'' tanya si wanita yang berumur dalam lingkungan 65 tahun pada pemerhatian saya.

''I don't think it's in this building, but fortunately, I do have a map with me!'' respon saya teringatkan map saya saya masih lagi bawa di dalam beg saya.

Memang walaupun setelah 3 tahun berada di Queens' Medical Centre, map ataupun peta masih menjadi benda penting di dalam beg saya. Setelah disemak, ternyata pasangan ini telah tersasar agak jauh.

''I think we are far away from your clinic''

''I'm pretty sure it was somewhere around here when we first came''

Saya hanya menyambut kata-kata wanita tersebut dengan senyuman.

Setelah meyakinkan mereka berdua, saya menawarkan diri untuk membawa mereka ke klinik tersebut. Alang-alang tak ada kelas, ada benda juga nak buat!

''It will be a bit of a walk'' kata saya kepada mereka berdua sambil meredahi gerimis yang terus menerus turun tanpa henti sejak jam 7 pagi tadi.

Menunjuk arah kepada orang, mengingatkan saya kepada pengalaman bertanyakan orang akan arah jalan semasa di Mesir dan Turki. Semasa di Mesir, sebagaimana yang diceitakan juga oleh sahabat saya, Arif Sudin, orang Mesir memang bersungguh-sungguh menunjukkan jalan kepada kita. Itu antara nilai positif yang ada pada mereka.

Saya teringat semasa saya dan Arif menaiki motosikal, mencari suatu tempat yang bernama Syajarah Maryam (Pohon Maryam), tempat yang dikatakan menjadi tempat Maryam dan Nabi Allah Isa berehat berteduh semasa di Mesir suatu ketika dahulu. Kami kesesatan kerana tempat tersebut tidak popular dan jarang dilawati orang kerana kawasan tersebut merupakan kawasan Kristian. Bahkan saya boleh katakan saya antara sedikit orang yang pernah sampai ke sana. Rata-rata ustaz-ustaz yang saya pernah bertanyakan, mengatakan mereka tidak pernah sampai ke sana.

Semasa bertanyakan orang setelah sesat, ada seorang lelaki yang sanggup menaiki motosikal bersama kami demi menunjukkan jalan. Subhanallah!..bayangkan naik motosikal bertiga, dan dia duduk di tengah-tengah, dengan badannya yang besar, hampir-hampir saya terhumban ke belakang!

Begitu juga di Turki, semangat untuk menunjukkan jalan amat menjernihkan hati saya. Walaupun baru pertama kami perjumpa, dua pemuda bersungguh-sungguh menunjukkan jalan ke Maqam Abu Ayub al-Ansari. Bahkan semasa di suatu tempat yang lain, belum ditanya, terus kami sekawan disapa. Mungkin kerana muka kami pada ketika itu nampak lost...

Berbalik kepada cerita pasangan suami isteri tadi, seronok melihat wajah gembira mereka dapat ke Fracture Clinic pada pagi ini. Ternyata satu ilmu baru juga kepada saya kerana saya belum pernah sampai ke Fracture Clinic..mungkin akan dapat posting di sini selepas ini ke...siapa tahu?

"this is young lad has very kindly shown us the way here'' si wanita tadi bercerita sakan kepada para volunteer yang berada berhampiran klinik tersebut. Bersemangat sungguh makcik ini..

''Thank you sir'' kata si suami kepada saya.

Kemudian saya berlalu pergi dengan penuh rasa puas pada pagi ini. Namun setelah beberapa langkah, saya baru tersedar, macam mana nak kembali ke main entrance? haha..saya pun tersesat sekejap...hehehe.

Apa-apa pun, sunnatullah mengatakan, what you give, you get back. Provided that we are ikhlas and sincere ini our job. inshaAllah.

The Filament SHOP

http://img406.imageshack.us/img406/8646/poster1u.jpg

To All warga Nottingham,

InshaAllah there'll be a charity sale, will plenty of CHEAP stuff!!

The stall is named as the Filament Shop, and you can find Files, Lampu Stadi dan Mentol on sale there. Please kindly refer to the poster for others stuff.


Monday, August 10

tuition fees

Course tuition fees for international students for 2009/10 are £14,660 per year for years 1 and 2.

Years 3, 4, and 5 will be set at the clinical rate applicable for 2011/12. For guidance, the clinical fees for 2009/10 are £25,480 per year.

(£14,660 x 2) + ( £25,480 x 3) = £105, 760

This is how much money is spent on medical students in Nottingham. And this is only the cost for tuition fees....

(Baik aku belajar sungguh-sungguh..)

Sunday, August 9

Keputusan peperiksaan

Para pelajar Kolej Yayasan UEM (kolej saya dahulu kala..) akan menerima keputusan peperiksaan A-Level dalam masa beberapa jam sahaja lagi...

Ini emel inspirasi daripada saudara Zaim, sahabat saya di Australia.

Salam,

Dalam FB hari nie,

sikit-sikit Result
sikit-sikit Cuak

Hahahahaha!

Pepun~ ingat yang nie 2:216!

Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.

DAN

Diriwayatkan oleh al-Imam Ahmad, daripada Suhaib radhiyallaahu `anhu beliau berkata, suatu ketika Rasulullah sallallaahu `alayhi wa sallam duduk bersama para sahabatnya dan tiba-tiba Baginda ketawa. (Melihatkan keadaan sahabat yang terkejut) Baginda berkata: Apakah kamu tidak mahu bertanyakan aku apa yang menyebabkan aku ketawa? Mereka berkata: Ya Rasulullah, mengapa engkau ketawa?

Rasulullah sallallaahu `alayhi wa sallam bersabda: Ajaib sungguh perihal seorang mukmin. Semuanya baik belaka untuk dirinya. Jika dia mendapat sesuatu yang disukainya, dia memuji Allah lalu hal itu menjadi kebaikan buatnya. Dan jika dia ditimpa sesuatu yang dibencinya, dia bersabar. Lalu hal itu menjadi kebaikan buatnya. Bukan semua orang yang boleh menjadikan segala perkara adalah baik untuknya kecuali MUKMIN.

Kepada semua yang bakal menerima keputusan peperiksaan, all the best!


Ummat islam mesti Kaizen

http://img511.imageshack.us/img511/7260/90576057nc8.gif

Untuk bergerak mara ke hadapan, Ummat Islam mesti selalu kaizen.

Ambil yang jernih, buang yang keruh, dan create new things.

Banyak ajaran Islam di dalam perumpamaan ini. Antaranya ialah muhasabah. KIta disuruh untuk menghisab diri kita setiap hari menjelang tibanya saat yang PASTI.. apa lagi kalau bukan kematian.

Kepada sahabat saya saudara Ruzaini, saya mengucapkan terima kasih daripada bumi Nottingham atas gambarajah di atas. May Allah give you strength and wisdom.

Muslim Overseas Camp video



The event first started in 2005, organised by Hazman Hadi's batch. I was just thinking that they must have gained a lot of rewards from Allah for initiating such a wonderful dan beneficial pre-departure program that will inshaAllah continue in years to come.

Congratulation from Taman Dunkirk Jaya

http://img8.imageshack.us/img8/6610/tamandunkirkjayacopy.jpg

Saturday, August 8

Hiroshima



Berapa ramai yang mati katak dengan bom atom ni?

Thursday, August 6

Yang akan datang

notts by you.

Terjumpa di internet, dalam akhbar tempatan. Tahniah kepada yang akan datang Nottingham. Selamat datang ke medan latihan untuk kembali berkhidmat di tanah air.

Budaya dunia

Image and video hosting by TinyPic

Sehingga kini, di jalanan, graffiti Tok Guru Nik Aziz terus menjadi tema utama Mike dan rakan-rakan dalam usaha 'menghias' kawasan lorong sempit di sini.

Welcome Malaysia

http://img515.imageshack.us/img515/6662/firdauslisa.jpg

Semasa zaman renaissance, lukisan mona lisa dilukis. Lukisan ini kini dimiliki oleh kerajaan Perancis pada ketika ini. KAlau ke muzium the Louvre, boleh lah jumpa gambar ni, memang cukup popular, saya pun tak tahu apasal, padahal gambar ni tak bergerak pun. Macam perempuan tapi ada misai.

Ada satu zaman, kerajaan turki menghantar pelajarnya belajar di Perancis. Ada yang balik, dia bawa pemikiran demokrasi tulen yang baru nak naik dan berkembang pada zaman tersebut. Yang tak balik pun ada juga, sebab selesa dengan kehidupan 'moden' di Perancis pada ketika itu.

Zaman sekarang pun ramai juga pelajar luar negara yang tak balik. Tapi yang balik pun tak menyumbang apa2 kepada negara. Jadi kenapa bazirkan duit berjuta-juta menghantar pelajar ke luar negara?