Wednesday, October 14

kucing di dalam kereta di Dunkirk

Kini saya sedang menjalani rotation pediatrics daripada obstetric and gynaecology sebelum ini. Daripada pentas perbidanan ke pentas perjuangan kanak-kanak.

Satu perkara menarik yang saya peroleh semasa minggu kedua attachement saya ialah, bidang paeds sangat istimewa kerana para doktor akan merawat golongan manusia yang akan memberikan kebaikan kepada pesakit untuk the rest of his life, Isn't that wonderful??

Kisah di suatu malam
Pada suatu pagi setelah on call, saya pulang bersendirian daripada Queens' Medical Centre menuju ke rumah saya yang jaraknya hanyalah 5 minit berjalan kaki. Semasa berada di Highfield Road, nun kiran-kira 70 meter di hadapan saya, saya terlihat seorang lelaki sedang bercakap dengan seseorang yang sedang duduk di dalam kereta. Nampaknya macam baru pulang daripada party atau clubbing, fikir saya sambil melihat jam telefon bimbit saya yang menunjukkan pukul 2.15 pagi.

Lelaki tersebut berlalu pergi sedang saya pula semakin menghampiri kereta tersebut. Semakin jelas kelihatan batang tubuh di dalam kereta tersebut sedang cuba hendak memandu keretanya pergi. Mukanya kelihatan seperti tikus kerena diconteng dengan misai-misai dan nampak garang. Pada ketika itu saya sudah berniat, kalau 'si tikus' ini menyerang saya, saya akan mengambil langkah seribu..hehehe..bukannya apa, malas nak berhadapan dengan ornag yang saya jangkakan mungkin sedikit mabuk ini.

Namun dengan tidak semena-mena, si tikus ini menjerit setelah saya menghampiri keretanya..

''Muhammad!!''

Saya tersentak dan kaget buat seketika, begitu juga dengan 'sang tikus'

''It's me Venessa (bukan nama sebenar)!!''

Saya mengambil masa beberapa minit untuk melihat betul-betul wajah si perempuan ini di dalam kegelapan yang hanya disimbahi lampu jalan yang malap kejinggaan. Kemudian barulah saya yakin, rupanya wanita tersebut selalu saya jumpa. Ku sangkakan tikus di tengah malam, rupanya course mate ku yang ku kenali.

''I know i look teribble.. I'm so embarassed'' kata Venessa dalam keadaan tersipu-sipu malu.

Saya terkejut pada mulanya kerana mengingatkan yang saya akan dikejar tikus ni. Rupanya mereka baru balik daripada satu party yang berakhir agak lewat. Memang lawak sungguh. Dan bertambah liar ceritanya kerana Venessa menerangkan yang beliau make up sebagai seorang kucing, bukannya tikus. lol

Namun apa yang mengagumkan saya, pada keesokkan pagi, Venessa masih mampu hadir ke Kelas kami yang bermula pada jam 9 pagi, walaupun tidur lewat. Lihat bagaimana satu budaya positif pelajar di sini yang sungguh komited terhadapan tugasan dan kelas. Sungguh saya kagumi.

Tapi pakai make up kucing pada jam 2.15 pagi tok sah dok buat la.... =)

3 comments:

skemi said...

musti vanessa kecik hati kalu dpt tahu make up beliau cam tikus je sbenanya. adoii laa ustad.

mushana udon mustafa said...

daus, kucing (or tikus) itu comel tak?

he he.

ainishamsi said...

ayat last tu takleh blah tu. ahaha