Tuesday, November 17

Kanak-kanak yang malu

Pentas perubatan paediatrics sememangnya sangat menyibukkan , namun menyeronokkan. Peluang berkenalan, berjenaka dan bermain-main dengan budak-budak sememangnya satu peluang yang tak akan dikecapi dengan mudah sehinggalah seorang pelajar perubatan grad dan membuat rotation paed semasa housemanship nanti.

Malu
Semasa saya di community paeds, saya telah ditempatkan di klinik yang terletak di kawasan yang dodgy. Senang ceritanya kawasan orang-orang yang berpendapatan kurang sedikit berbanding kawasan-kawasan orang-orang yang lebih berada.

Satu dapatan yang saya perasan ialah kanak-kanak lelaki yang kami examine selalunya akan malu-malu apabila examination melibatkan kawasan alat sulitnya.

Ada satu insiden melibatkan seornag kanak-kanak yang berumur 6 tahun. Semasa di bilik rawatan klinik, adik perempuannya yang berusia 3 tahun turut bersama dan duduk di pangkuan sang ibu. Apabila kami ingin examine kawasan inguinal kanak-kanak lelaki ini, (sempadan antara abdomen dan kaki) secara automatis tangan sang kanak-kanak ini ke tengah daripada sisi dan menutup kawasan alat sulitnya. (senyum lagi sekali)

Dan itulah yang kerap saya lihat di kalangan anak-anak yang sebaya dengannya di Nottingham ini, dan itulah yang sebaiknya. Entah mengapa, ini jarang saya lihat pada kanak-kanak perempuan di sini. Memang menjadi satu budaya bagi yang perempuan untuk memakai seluar yang bercawat rendah (lantas menampakkan bahagian belakang) dan habit ini terbawa-bawa sehingga si kanak-kanak perempuan besar panjang.....

Namun saya seribu kali sayang, sayang bukan kepalang....

Bagi kanak-kanak lelaki, semakin anak-anak ini membesar, rasa malu itu selalunya semakin hilang dan terhakis sedikit demi sedikit. Saya teringat kira-kira setahun yang lalu rakan satu jabatan dengan saya dengan bangganya menjual kalendar 2009 yang mempamerkan gambar kelab basikal yang bergambar tanpa sehelai benang pun!

Kanak-kanak lahir dengan sifat fitrah dan semulajadi untuk mempunyai rasa malu dan kehormatan diri yang tinggi, namun budaya dan cara pembawaan diri menghilangkan sifat mulia ini.

Benar sekali a saying from Muhammad the prophet;

Hayaa (modesty/shyness) is (a part) of Faith

3 comments:

ummu_tasniem said...

Assalamu'alaikum...
Nice entry, Alhamdulillah.
Semasa membaca entry ni ana mendapati terdapat 2 kesilapan ejaan dalam entry ni.
1. sekami (line 28)
2. menhilangkan (line 34)
Ana tak bermaksud untuk mencari kesilapan tetapi sekadar untuk penambahbaikan pada masa hadapan.
Syukran...

mushana udon mustafa said...

haha daus. kan dah kena sound. dulu aku dah cakap dah, hang takmo dengaq.

hire a proof reader la dey. kawen cepat. ngeh.

kzue said...

stuju!!! (utk isi entry ni dan jugak saranan udon..ngeh3)