Wednesday, August 12

Lagi insiden what you get, you give back

Setelah seharian terlantar kerana severe backache yang tiba-tiba menyerang, saya kembali ke Treatment Centre pada keesokkan harinya. Bukan untuk menerima rawatan, tetapi untuk sessi Gynae OutPatient Department (GOPD). Sessi GOPD ialah sessi yang saya tunggu-tunggu kerana berpeluang untuk mengambil history daripada patients dan juga melakukan beberapa examination you-know-what..

Namun sayang, seribu kali sayang, setelah tiba di department F (untuk Gynaecology), seorang nurse memberitahu saya yang doktor yang terbabit dalam sessi pagi itu ialah doktor baru, jadi amat sukar bagi doktor menerima seorang pelajar perubatan, pada hemat beliau. Jadi beliau mencadangkan agar saya mengambil day-off untuk hari ini, dan ''to give double effort'' untuk sessi seterusnya.

Namun pada waktu yang sama, pucuk dicita ulam mendatang sebenarnya, kerana saya sedang menantikan kehadiran sahabat saya, Yusof yang datang melawat saya pada pagi tersebut. JAdi bolehlah saya prepare makanan dan sebagainya untuk menanti kehadirannya....hehehe..

Semasa dalam perjalanan keluar daripada Treatment Centre QMC, saya telah diseru oleh sepasang suami isteri yang kelihatan hilang arah dan tujuan. Si lelaki kelihatan bersarung tangannya dengan simen, patah agaknya. Dan si perempuan kelihatan terketar-ketar, bukan kerana kesejukkan dek hujan renyai renyai yang sedang turun, namun saya merasakan kerana benign essential tremor. Mungkin lah, kalau bukan Parkinson.

http://whitecoatrants.files.wordpress.com/2007/12/fracture-1-800x600.jpg

''Do you know where is the Fracture Clinic?'' tanya si wanita yang berumur dalam lingkungan 65 tahun pada pemerhatian saya.

''I don't think it's in this building, but fortunately, I do have a map with me!'' respon saya teringatkan map saya saya masih lagi bawa di dalam beg saya.

Memang walaupun setelah 3 tahun berada di Queens' Medical Centre, map ataupun peta masih menjadi benda penting di dalam beg saya. Setelah disemak, ternyata pasangan ini telah tersasar agak jauh.

''I think we are far away from your clinic''

''I'm pretty sure it was somewhere around here when we first came''

Saya hanya menyambut kata-kata wanita tersebut dengan senyuman.

Setelah meyakinkan mereka berdua, saya menawarkan diri untuk membawa mereka ke klinik tersebut. Alang-alang tak ada kelas, ada benda juga nak buat!

''It will be a bit of a walk'' kata saya kepada mereka berdua sambil meredahi gerimis yang terus menerus turun tanpa henti sejak jam 7 pagi tadi.

Menunjuk arah kepada orang, mengingatkan saya kepada pengalaman bertanyakan orang akan arah jalan semasa di Mesir dan Turki. Semasa di Mesir, sebagaimana yang diceitakan juga oleh sahabat saya, Arif Sudin, orang Mesir memang bersungguh-sungguh menunjukkan jalan kepada kita. Itu antara nilai positif yang ada pada mereka.

Saya teringat semasa saya dan Arif menaiki motosikal, mencari suatu tempat yang bernama Syajarah Maryam (Pohon Maryam), tempat yang dikatakan menjadi tempat Maryam dan Nabi Allah Isa berehat berteduh semasa di Mesir suatu ketika dahulu. Kami kesesatan kerana tempat tersebut tidak popular dan jarang dilawati orang kerana kawasan tersebut merupakan kawasan Kristian. Bahkan saya boleh katakan saya antara sedikit orang yang pernah sampai ke sana. Rata-rata ustaz-ustaz yang saya pernah bertanyakan, mengatakan mereka tidak pernah sampai ke sana.

Semasa bertanyakan orang setelah sesat, ada seorang lelaki yang sanggup menaiki motosikal bersama kami demi menunjukkan jalan. Subhanallah!..bayangkan naik motosikal bertiga, dan dia duduk di tengah-tengah, dengan badannya yang besar, hampir-hampir saya terhumban ke belakang!

Begitu juga di Turki, semangat untuk menunjukkan jalan amat menjernihkan hati saya. Walaupun baru pertama kami perjumpa, dua pemuda bersungguh-sungguh menunjukkan jalan ke Maqam Abu Ayub al-Ansari. Bahkan semasa di suatu tempat yang lain, belum ditanya, terus kami sekawan disapa. Mungkin kerana muka kami pada ketika itu nampak lost...

Berbalik kepada cerita pasangan suami isteri tadi, seronok melihat wajah gembira mereka dapat ke Fracture Clinic pada pagi ini. Ternyata satu ilmu baru juga kepada saya kerana saya belum pernah sampai ke Fracture Clinic..mungkin akan dapat posting di sini selepas ini ke...siapa tahu?

"this is young lad has very kindly shown us the way here'' si wanita tadi bercerita sakan kepada para volunteer yang berada berhampiran klinik tersebut. Bersemangat sungguh makcik ini..

''Thank you sir'' kata si suami kepada saya.

Kemudian saya berlalu pergi dengan penuh rasa puas pada pagi ini. Namun setelah beberapa langkah, saya baru tersedar, macam mana nak kembali ke main entrance? haha..saya pun tersesat sekejap...hehehe.

Apa-apa pun, sunnatullah mengatakan, what you give, you get back. Provided that we are ikhlas and sincere ini our job. inshaAllah.

3 comments:

mushana udon mustafa said...

daus hang buat apa sampai severe backache? ish ish.

usop comel datang ke?

firdaus said...

entahlah udon. ni pun belum sembuh sepenuhnya.

Usop ada sini. dia cuti lama dan tak balik..Nak kahwin katanya....

mushana udon mustafa said...

usop datang lagi? aritu tenuk balik pun dia ada (rujuk video ko). haih, nottingham negara kedua ku ke usop?

nak kahwin je? itu bukan berita baru daus. orang nak tahu, DENGAN SIAPA? :D