Monday, August 30

Perang terbesar dalam sejarah

Pada hari ini (17 Ramadan) tahun kedua hijrah telah berlaku satu peristiwa penting dalam sejarah Islam yang tidak wajar dilupakan oleh seluruh umat Islam. Peristiwa tersebut ialah peristiwa peperangan Badar Al-Kubra yang merupakan satu pertembungan antara tentera yang dipimpin oleh Baginda Rasulullah s.a.w dan tentera kuffar Quraisy.

Peristiwa ini adalah merupakan permulaan operasi jihad al-qital di dalam Islam dan tenteranya yang berjumlah 313 orang daripada kalangan sahabat merupakan batalion syuhada yang menyaksikan seramai 14 orang sahabat Rasulullah telah menemui syahid. Bermula peperangan ini gerakan jihad di dalam Islam tidak pernah berakhir dan akan berterusan sehinggalah hari Qiamat.


Walaupun peperangan ini bukanlah satu peperangan yang besar dari segi jumlah, masa dan saiznya kerana tidak berlarutan lebih daripada sehari manakala jumlah korbannya hanya 14 di pihak muslimin dan 70 di pihak musyrikin, tetapi kesan yang diperolehi daripadanya amat besar. Ianya tidak sama dengan peperangan lain yang memakan masa selama bertahun-tahun bahkan berpuluh tahun serta angka korban yang mencapai angka puluhan ribu kerana apa yang dinilai ialah objektif peperangan ini yang melakar sejarah permulaan pertembungan berdarah antara kebenaran dan kebatilan, antara tauhid dan juga syirik sehingga digelar dalm al-quran sebagai yaum al-furqan (hari pemisahan):

(وما أنزلنا على عبدنا يوم الفرقان يوم التقى الجمعان)


“Dan tidaklah kali turunkan kepada hamba kami pada hari Al-Furqan pada Hari pertemuan dua pihak”
Rasulullah s.a.w sendiri telah menzahirkan kepentingan dan kehebatan peperangan ini dengan satu doa baginda sehingga kain rida’ yang dipakai baginda terjatuh daripada bahunya ketika mengangkat tangan kerana bersungguh-sungguh dalam doanya yang mana ianya berbunyi:

"اللهم انصر هذه العصابة، اللهم إن تهلك هذه العصابة فلن تُعبد في الأرض بعد اليوم"

“Ya Allah, Kau Berilah kemenangan kepada kaum ini, Ya Allah sekiranya hancurnya kaum ini maka nescaya Engkau tidak lagi disembah di muka bumi selepas hari ini”

Maksud yang ingin dinyatakan oleh baginda dalam doa ini adalah kepenting peperangan yang sedang dihadapi kaum muslimin yang mana ia akan menentukan nasib agama Islam dan tauhid serta ibadah kepada Allah kerana kumpulan muslimin tersebut merupakan kumpulan sahabat yang membawa agama Allah yang terakhir dan tiada lagi Nabi selepas Muhammad serta tiada lagi kitab selepas Al-Quran serta tiada lagi syariat selepas syariat Islam. Sekiranya kumpulan badar ini tewas nescaya akan tewaslah Islam dan berakhirlah agama tauhid di muka bumi ini.

Dalam peperangan ini telah berlaku beberapa babak-babak yang membuktikan ketinggian keimanan para sahabat baginda Rasulullah s.a.w dan kejayaan baginda mentarbiyah para jamaah muslimin samada kaum ansar dan muhajirin yang dibentuk di dalam madrasah nabawiyyah selama 13 tahun di Makkah dan selepas 2 tahun di Madinah.

Ketika mana Rasulullah bermusyawarah dengan para sahabat berkaitan kesediaan mereka untuk pergi berperang maka salah seorang daripada mereka yang bernama saidina Miqdad bin Al-Aswad berkata:


: يا رسول الله والله لا نقول لك كما قالت بنو إسرائيل لموسى اذهب أنت وربك فقاتلا إنا ها هنا قاعدون، بل نقول لك اذهب أنت وربك فقاتلا إنا معكما مقاتلون


“Wahai Rasulullah, Demi Allah kami tidak akan berkata kepadamu sebagaimana seperti mana berkatanya Bani Israel kepada Nabi Musa: Pergilah kamu dan tuhanmu dan berperanglah kamu berdua sedangkan kami ingin tinggal di sini, tetapi kami berkata kepadamu: Pergilah kamu dan tuhanmu maka berperanglah sesungguhnya kami akan berperang bersama kamu berdua”
Berkata pula saidina Saad Bin Muaz yang mewakili kaum Ansor:

يا رسول الله كأنك تريدنا، والله يا رسول الله لقد آمنا بك وصدَّقناك وأيقنا أن ما جئت به هو الحق، والله لو استعرضت بنا هذا البحر فخضته لخضناه وراءك ما تخلف منا رجل واحد وإنا لصُبُر في الحرب، صُدُق عند اللقاء، سالم بنا من شئت وحارب بنا من شئت لعل الله يريك منا ما تقر به عينك


“Wahai Rasulullah, seolah-olah kamu menginginkan kami. Demi Allah wahai Rasulullah, sesungguhnya kami beriman pada denganmu dan kami membenarkan kamu dan kami yakin sesungguhnya apa yang dibawa kamu adalah kebenaran. Demi Allah sekiranya dibentangkan kepada kami lautan luas kemudian engkau merentasinya nescaya kami akan merentasinya bersama di belakangmu dan tidak akan ada orang yang tertinggal walaupun seorang. Sesungguhnya kami orang-orang yang sabar dalam peperangan, benar dalam pertemuan, berdamailah dengan sesiapa pun yang engkau mahu bersama kami dan perangilah sesipa pun yang engkau mahu bersama kami semoga Allah menunjukkan apa yang menyejukkan matamu.”

Sumber

Kemarau kejuaraan badminton dunia berpanjangan

Nampaknya Malaysia sekali lagi gagal memenangi kejuaraan dunia dalam Kejohan Badminton Dunia yang baru sahaja berakhir di Paris. Sedih rasanya tahun demi tahun menanti, namun kejuaraan sulung buat negara masih tidak kunjung tiba. Kali ini harapan disandarkan kepada Datuk Lee Chong Wei dan pasangan sensasi Kien Kiat-Boon Heong, namun Chong Wei tewas di suku akhir dan pasangan negara tersungkur di halangan terakhir di tangan Cai Yun-Fu Haifeng yang memenangi kejuaraan dunia ke-3 mereka.

Agak pelik Malaysia selaku antara kuasa besar dunia tak pernah sama sekali memenangi sebarang kejuaraan dunia...sejak daripada zaman 'the Sidek Brothers', Kok Keong, Ewe Hock, Hock Kin, Roslin, Hafiz dan kini Chong Wei, satu gelaran pun kita tak pernah menang. Hairan bin ajaib. Mungkin hikmahnya ialah nak menanti kerajaan baru bertukar tangan, baru kita dapat lihat kelahiran sulung kejuaraan buat negara.

Teringat semasa Soon Kit-Kim Hock tewas di final 1997 di Glasgow. Semasa itu saya darjah 5 dan ternanti-nanti laporan di buletin 1.30 TV3 & akhbar the Star (lambat kerana time difference), ternyata kekecewaan berpanjang sampai 13 tahun.

Nak buat lagu mana, kalah menang adat pertandingan.

Namun kepada Datuk Lee dan Kien Kiat-Boon heong, jangan putus asa dan teruskan istiqamah dalam latihan. Juga kepada barisan pelapis badminton negara. Jangan baru menang peringkat negeri sudah syok sendiri goyang kaki. Lagu motivasi ini ditujukan buat anda;

Tuesday, August 17

Vasculitis, explained

DEFINISI
Vaskulitis adalah suatu kumpulan gejala klinis dan patologis yang ditandai adanya proses inflamasi dan nekrosis dinding pembuluh darah. Pembuluh darah yang terkena dapat arteri atau vena dengan berbagai ukuran.

KLASIFIKASI
Walaupun banyak pembagian mengenai vaskulitis akan tetapi klasifikasi yang banyak dianut adalah pembagian menurut Consensus Chapel Hill (1994) yang melibatkan berbagai ahli sehingga dapat diterima dari berbagai sudut pandang.

VASKULITIS SEKUNDER

  • Vaskulitis yang berhubungan dengan penyakit infeksi (endokarditis bakterial, viral, mikrobakterial dan riketsia)
  • Vaskulitis yang berhubungan dengan penyakit kolagen (lupus eritematosus sistemik, artritis, reumatoid, sindrom Sjögren’s, dermatomiositis)
  • Vaskulitis oleh karena obat (drug induced vasculitis)
  • Vaskulitis yang berhubungan dengan keganasan
  • Vaskulitis yang berhubungan dengan penyakit sistemik (hepatitis kronik aktif, sirosis biliaris primer)

VASKULITIS PRIMER (Vaskulitis menurut konsensus Chapel Hill 1994
Vaskulitis pembuluh darah besar

Arteritis Temporal (giant cell arteritis) :
Arteritis granulomatosa aorta serta cabang-cabang yang besar dengan predileksi pada cabang ekstra kranial arteri karotis. Sering mengenai arteri temporalis. Umumnya terjadi pada pasien usia lebih dari 50 tahun dan sering dihubungkan dengan polimialgia reumatika.

Arteritis Takayasu
Suatu proses inflamasi granulomatosa aorta dan cabang-cabang utama. Umumnya didapat pada pasien usia < 50 tahun.

Vaskulitis pembuluh darah sedang

Poliarteritis nodosa (poliarteritis nodosa klasik)
Inflamasi dan nekrosis pembuluh darah sedang atau kecil tanpa glomerulonefritis atau vaskulitis di arteriol, kapiler atau vena kecil.

Penyakit Kawasaki
Arteritis yang mengenai pembuluh darah besar, sedang dan kecil serta berhubungan dengan sindrom mukokutaneus kelenjar getah bening. Pembuluh darah koroner sering terkena. Umumnya penyakit ini terjadi pada anak-anak.

Vaskulitis pembuluh darah kecil

Granulomatosis Wagener
Suatu inflamasi granulomatosa yang mengenai saluran napas dan vaskulitis nekrosis pembuluh darah kecil dan sedang (kapiler, venul, arteriol dan arteri) Glomerulonefritis nekrosis sering dijumpai.

Sindrom Churg-Strauss
Hipereosinofilia dan inflamasi granulomatosa yang mengenai saluran napas dan vaskulitis nekrosis yang mengenai pembuluh darah kecil dan sedang serta berhubungan dengan asma dan hipereosinofilia.

Poliarteritis Mikroskopik
Vaskulitis nekrosis dengan sedikit atau tanpa deposit imun yang dapat terjadi pada pembuluh darah kecil (kapiler, venul dan arteriol). Arteritis nekrosis pembuluh darah kecil dan sedang sering ditemukan, glomerulonefritis nekrosis dan kapileritis pembuluh darah paru.

Purpura Henoch-Schönlein
Vaskulitis dengan deposit imun IgA yang terjadi pada pembuluh darah kecil (kapiler, venul, atau arteriol). Kelainan tersebut sangat khas, mengenai kulit, saluran cerna, glomerulus dan bukan artralgia & artritis.

Vaskulitis krioglobulinemia esensial
Vaskulitis dengan deposit imun krioglobulin mengenai pembuluh darah kecil (kapiler, venul atau arteriol) dan dihubungkan dengan krioglobulin dalam serum. Organ yang sering terkena ialah kulit dan glomerulus.

Angiitis kutaneus leukositoklastik
Angiitis kutaneus leukositoklastik yang terisolasi tanpa vaskulitis sistemik atau glomerulonefritis.

5th night of Ramadhan5th night of Ramadhan in Nottingham.

Tazkirah oleh Ustadz Dr Amali, Presiden Nottingham Malaysian Community bersempena Iftar Picnic Madrasah Ramadhan 2010.

1. Mari kita berpuasa dengan penuh iman dan pengharapan.

Sabda Nabi: Barangsiapa yang berpuasa pada bulan Ramadan dengan penuh keimanan dan ihtisab (mengharapkan balasan yang baik), maka diampunkan dosanya yang telah lalu.

2. Definisi Taqwa;

Khauf minal Jalil (takut akan al Jalil)
Amalu bi at- Tanzil (beramal dengan at-Tanzil (al-Quran)
Ar redho bil qalil(redho dengan rezeki yang sedikit)
Isti'dad li yaumil Rahil ( bersiap untuk hari Pembalasan)

4th night of Ramadhan


4th night of Ramadhan in Nottingham

Tazkirah by Bro Muhammad Iskandari, PhD student in Pathology, after 4 rakaats of Taraweeh


1. 1 thing that we give away in the way of Allah will be rewarded up to 700 times more. (Al Baqarah, verse 261)

2. In an hadith, Rasulullah said that Allah will cover seven people with His shade, on the Day when there will be no shade but His, and one of them is....a man who gives in charity and hides it, such that his left hand does not know what his right hand gives in charity..

3. Rasulullah was very generous, and he became more generous during Ramadhan.

4. The companions used to compete among each other in giving infaq fi sabilillah. Eg: Abu Bakr and Umar.

3rd night of RamadhanTazkirah by bro Ibrahim Danby after 4 rakaats of taraweeh. (converted to Islam in 1990s)

Topic: Planning for Ramadhan.

1. Do easy things.
Eg: Forgive somebody who has wronged you.
Eg: Say Subhanallahi wa bihamdih

2. Increase worship to Allah , with small things but continuously.

3. Make a dua list for Ramadhan, then we will never forget. Write it down.

4. Identify our objective, method and motivator for this Ramadhan.

Objective: I want to pray all sunnah prayer.
Method: will spend extra 5 minutes after each fardu prayer.
Motivator: Hadith no 38 from Matan arbai'n.

Objective: I want to finish reading the Quran
Method: will read 4.5 pages of Quran after prayer
Motivator: Quran will speak for me in the day of judgement, and 1 letter will be rewarded 10 ajr.

2nd night of RamadhanTazkirah by Uthman Muqbel in University of Nottingham prayer room.

Al Baqarah 185

The month of Ramadân in which was revealed the Qur'ân, a guidance for mankind and clear proofs for the guidance and the criterion (between right and wrong). So whoever of you sights (the crescent on the first night of) the month (of Ramadân i.e. is present at his home), he must observe Saum (fasts) that month

Another reason for fasting is because this is the month in which the Quran was revealed.

1st night of RamadhanAllahamdulillah in Nottingham we started our Ramadhan on Wednesday, the same as friends and family in Malaysia. Every night, we have 5 minutes tazkirah by brother Uthman Muqbel after 4 rakaat of taraweh.

Topic: Definition of Taqwa. From al Baqarah verse 183.

Fasting is prescribed to you as it was prescribed to those before you, that ye may become righteous (achieve Taqwa)

Fasting Ramadan and the observation of Taqwa (fearing Allah) in Ramadan, both form a coherent relationship.

Monday, August 16

Mahasiswa berpolitik

Selaku mahasiswa atau masyarakat umum, kita jangan terperangkap dengan tajuk polemik nasional ini iaitu ''kewajaran membenarkan mahasiswa berpolitik''.

Pada hemat saya secara peribadi selaku seorang pelajar yang sudah bergelar mahasiswa hampir 4 tahun, hasil daripada perbahasan ini bukanlah agar semua mahasiswa menyertai partai politik pilihan mereka. Bukan juga semua mesti turun berdemo di jalanan dan berteriakan meminta itu dan ini daripada pihak kerajaan. Dan bukan juga kita menuntut mahasiswa naik ke pentas-pentas ceramah politik untuk berkempen bagi calon-calon pujaan mereka semasa musim pilihanraya.

Namun apa yang kita sama-sama hasratkan ialah satu kondisi telus dalam tegur menegur berteraskan goresan sabda Nabi di dalam sunan-sunan yang masyhur yang berbunyi;

Barangsiapa yang tidak mengambil berat tentang urusan orang-orang Islam, maka bukanlah dia itu dari kalangan mereka

Kita mahu melahirkan barisan mahasiswa yang bertenaga dan tidak gusar dalam menyampaikan pandangan, atas hasrat ingin melihat sebuah kerajaan yang lebih progresif dan dinamik. Pendek kata, kita mahu golongan muda yang berprinsip dan kalau ini berjaya dicapai, kita tidak aka lari jauh kerana secara tuntasnya, kita semua berpegang kepada prinsip sejagat yang sama.

Pokoknya, kita mahu golongan mahasiswa yang karakternya ampuh dan berani, serta berbisa. Bukannya golongan yang lesu dan patah taringnya. Juga ibarat merpati putih yang patah sayapnya. Mustahil mampu terbang tinggi!

Analogi yang menarik ialah kisah si anak gajah yang dirantai.

http://farm1.static.flickr.com/85/214276574_79dd9f2ce7_m.jpg

Pada suatu ketika, si anak gajah yang masih kecil dirantai kakinya, agar dia tak dapat lari ke mana-mana. Lalu apabila si anak gajah mencoba memutuskan rantainya, dia akan jatuh lantaran kuatnya rantai itu. Cubaan demi cubaan menemui kegagalan. Ini membawa ke satu peringkat si anak gajah berhenti berusaha dan berkata kepada dirinya ''aku tidak boleh memutuskan rantai ini''. Setelah beberapa tahun, si anak gajah membesar dan menjadi sang gajah yang gagah perkasa, namun kakinya masih dirantai kerana mentalitinya masih sama seperti yang dahulu, iaitu ''aku tidak boleh''.

Hasilnya, mahasiswa jadi endah tidak endah akan isu-isu nasional. Isu-isu seperti rasuah, kenaikan harga tol, kebejatan sosial (buang anak, liwat, haruan makan anak), kenaikan harga minyak, pembelajaran sains dan matematik di dalam Bahasa Inggeris disifatkan sebagai isu politik dan mahasiwa dilarang daripada berbicara soal ini. Dan pada waktu yang sama, negara dilanda gejala hedonisme yang tidak terkawal yang mahasiswa DIBOLEHKAN pula untuk melibatkan diri. Justeru, diri mahasiswa yang dikosongkan daripada isu-isu penting dan agung diriuhkan dengan wabak-wabak yang bakal merosakkan diri mereka dan seterusnya generasi harapan ini.

Walhasil, pihak yang menekan golongan mahasiswa mungkin boleh bergembira atas kejayaan sementara ini, namun harga yang terpaksa dibayar amat mahal, iaitu menggadaikan generasi masa depan yang akan memimpin anak cucu kita. Generasi yang ditumpulkan mindanya!

Konklusinya, marilah kita wujudkan mahasiswa yang berpegang kepada prinsip dan mampu menyuarakan pendapat secara telus dan ikhlas. Kematangan mahasiswa boleh kita lihat JIKA suasana yang matang diwujudkan oleh pihak kerajaan dan pentadbiran universiti. Mereka tidak boleh direncatkan potensi dan wataknya dengan larangan-larangan yang tidak masuk akal yang menghasilkan golongan mahasiwa yang tidak masuk akal wataknya - bersifat kebudak-budakan dan tidak mampu berdikari dan hanya mampu mengikut apa yang disuruh.