Saturday, January 30

Ziarah Mas Afzal

http://img341.imageshack.us/img341/1088/dublinb.jpg
Bersama Mas pada Disember 2006 : semasa Perhimpunan Ukhuwah Insaniyah Seluruh Ireland (PUISI) 2006

http://img691.imageshack.us/img691/5499/dsc03216l.jpg
Bersama Mas pada Januari 2010 : di Welfare Mosque semasa majlis perpisahan yang dianjurkan oleh warga Sheffield.

http://photos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs293.ash1/22045_310411617164_507392164_5164742_8353852_n.jpg

Be strong Mas. We will always remember you in our prayers.

Saturday, January 23

French for Medics in Burton Manor: Episode I

Je participe à un cours de français aux étudiants en médecine et les médecins en Neston. Elle se déroule dans un bâtiment très classique nommé Burton Manor. Fait intéressant, cet endroit est en Angleterre mais nous n'avons pu réussir à voir le pays de Galles d'ici.

Bel et bien voilà une expérience des plus stimulantes, l'apprentissage de la communication étoffes médicaux en français et rencontrer de nouveaux amis et de salutation, qui inclut toutes les statut et la formation médicale.

Révision français m'a fait me souviens de mon ancien professeur de français de retour à SMAP Labu, Madamme Sharifah et Monsier Azhar ....

Tuesday, January 12

Memahami Maratib Amal dan nama Allah

Mungkin ramai yang pernah mendengar mengenai maratib (ketertiban) amal, dan mungkin juga ada yang tidak pernah lansung mendengar mengenainya. Semoga yang tidak pernah mendengar, ini disebabkan oleh anda belum berpeluang mendengar, dan bukanlah kerana sindrom ''aku tidak pedulisme''

1. Individu Islam
2. Keluarga Islam
3. Masyarakat Islam
4. Kerajaan Islam
5. Negara Islam
6. Khilafah Islam
7. Kuasa dunia

Turutan maratib amal memperjelaskan kepada kita akan keutamaan di dalam melaksanakan amal. Sebelum itu, mari kita dengar sebuah kisah...

Ada orang....

Dia selalu membaca kisah-kisah pergolakan di seluruh dunia. Penindasan yang berlaku di Palestin dan selatan Thailand, begitu juga kekejaman di beberapa wilayah di China, dan peperangan yang berlaku di Darfur, Bosnia dan Ambon. Ini belum dicampurkan lagi dengan malapetaka yang melanda seperti ''the great Tsunami wave'' yang berlaku di Acheh dan gempa yang mengorbankan begitu banyak sekali nyawa di serata dunia.

Terlalu banyak pembacaan dan mengambil tahu hal ehwal serata dunia menyebabkan individu ini merasa tertekan dan marah kepada diri sendiri, lantaran kelemahan dan ketidak mampuan diri untuk membantu semua situasi yang disebutkan di atas.

Lantas penting untuk individu ini memahami perbezaan di antara ''sphere of concern'' dan ''sphere of influence'', untuk menjadikan kita lebih bijaksana dan berhikmah dalam tindakan dan amalan. Indiidu yang bijak akan mengenalpasti ruang lingkup sphere of influence nya terlebih dahulu daripada risau akan segala concern yang tidak mampu diselesaikan. Kita perlu menilai semua concern yang ada, dan berlepas daripada titik mula yang anda paling mampu mengubahnya. Dan 'ajaib'nya, anda paling berkuasa ke atas perubahan diri anda!!

Isu Kalimah Allah
Di kala isu pengunaan nama Allah sedang hebat diperbincangkan di tanah air pada saat penulisan ini dikarang, mari kita melihat beberapa perspektif positif yang menarik untuk direnungkan;

Yang menganjak paradigma

1. Ada persatuan pelajar di dalam dan luar negara yang amat sukar untuk menganjurkan program yang bercorak keagamaan dan yang yang ada 'Allah' disebut di dalamnya, dengan alasan, kita kena berlaku adil . Namun isu ini telah membawa paradigma baru. Siapa kata program yang ada 'Allah' disebut di dalamnya hanya untuk Muslim?

2. Lawatan tokoh agama seperti Tuan Guru Nik Aziz ke gereja dan bertemu serta memberikan sumbangan kepada paderi katholik mungkin telah menyebabkan golongan-golongan tertentu terlompat daripada kerusi mereka. ''aik, sheikh berserban pun datang lawat gereja?'' Bukan salah mereka, maafkan mereka kerana mungkin mereka kurang mengerti kerana bi'ah dan suasana sebegitu yang wujud dalam masyarakat kita di Malaysia. Rupanya Islam sangat rapat dengan geng Kristian.

Sebagaimana Allah berfirman di dalam surah 5, ayat 82;

And you will find that the closest people in friendship to the believers are those who say, "We are Christian." This is because they have priests and monks among them, and they are not arrogant

3. Aplikasi maratib amal.

i) Individu: Di situasi sebegini, kita boleh menilai kembali (post mortem ataupun muhasabah) sphere or influence kita. Sedang kita sibuk-sibuk mengatakan wajar atau tidak nama Allah digunakan oleh yang bukan Islam, di manakah sebenarnya letaknya Allah di dalam diri kita? Analoginya, ada orang yang suka beli buku, tapi tak baca. Kalau orang nak pinjam, dia kedekut, dan barulah terhegeh-hegeh nak baca dan kata ''Boleh aku baca dulu buku ni?''. Tapi akhirnya buku itu terbiar diselaputi habuk di rak buku. Contoh termudah yang boleh kita tanya kepada diri, awalkah solat lima waktu kita?

ii) Keluarga & masyarakat: Kepada para professional dan barisan pelajar yang bakal menjadi tenaga professional yang sewajarnya lebih matang dalam mengawal emosi, dan perlu menggunakan peluang ini untuk menerangkan kepada masyarakat yang terkadang-kadang gagal mengawal emosi. ''Banyakkan menerang, bukan menyerang', kata Tuan Guru Hadi Awang. Antara yang boleh anda lakukan ialah;

- Jika kaum keluarga anda antara yang 'mengamuk' dalam isu ini, telefon keluarga di tanah air dan katalah ''Ala, rileks lah Pak Anjang Bote, kalau kita dok gaduh ni, Islam pun tak ajar''

- Tulis surat kepada sekolah rendah dan sekolah menengah anda dahulu, dan tujukan kepada para pelajar dan guru-guru akan kepentingan untuk ada prinsip Islam yang tegas namun penuh hormat dan toleransi kepada bukan Islam. Kata-kata anda pastinya ada pemberat yang tersendiri.

- jadikan kesempatan ini untuk dijadikan 'modal' bercerita kepada rakan-rakan yang bukan Islam yang INGIN TAHU berkenaan Islam. Kesian kat depa ni...

iii) Negara & pemerintahan: Perjelas dan jernihkan fikrah dan kefahaman kita. Ada hikmahnya kenapa Allah menjadi pelbagai situasi dan keadaan, untuk kita mengambil ibrah dan pelajaran. Apabila isu ini ditimbulkan, ada yang marah, namun sekian lama HUKUM ALLAH diabaikan, kenapa kita 'buat dek' dan seolah-olah tidak tahu menahu? (I don't give a damn!!)

Jangan kaku
Jangan pula kita mengatakan ''aku belum mampu'' dan mengecilkan sphere of influence kita. Analoginya, kita mesti basuh tangan sebelum makan, namun jangan pula kita basuh tangan sahaja dan tak makan-makan. Daripada sudut lain, boleh sahaja kita makan tanpa basuh tangan, namun itu tidak hygienik dan lama-kelamaan akan membawa kemudaratan. Justeru, hendaklah kita sedar proses basuh tangan dan kemudian makan ialah satu proses berterusan yang tak ada penghujungnya. Mari kita belajar daripada Nabi Allah Ibrahim a.s. yang 'mencari' tuhannya, dan kemudian terjun bertemu dengan masyarakatnya walaupun 'gagal' menyakinkan ayahnya sendiri untuk kembali kepada ajaran Islam.

Jangan jadi semut
Akhir kata, janganlah kita sebagai ummat Islam menjadi laksana kumpulan semut di sebuah busut. Apabila dilontarkan sesuatu yang menimpa, semuanya lari bertempiaran dan berlanggaran sesama sendiri dna hilang arah tuju. Apabila ummat Islam dilontarkan sesuatu isu, semuanya gelabah dan hilang daya rasional. Mari kita mainkan peranan dan influence yang ada di dalam diri masing-masing demi kesejahteraan seluruh dunia.

Monday, January 11

Muhasabah di musim baru

Sabda Rasulullah SAW:

الكيس من دان نفسه وعمل لما بعد الموت , والأحمق من اتبع نفسه هواها و وتمنى على الله الامانى

“Orang yang bijak ialah orang yang selalu memperhitungkan dirinya dan ia suka beramal untuk bekalan sesudah mati, sedangkan orang bodoh ialah orang yang selalu mengikut hawa nafsunya dan hanya banyak berangan-angan kepada Allah (berangan-angan untuk mendapatkan kebahagiaan di akhirat dan pengampunan tetapi ia tidak mahu beramal atau bertaubat)” –riwayat At Tirmizi

Saidina Umar mengingatkan:

حاسبوا انفسكم قبل ان تحاسبوا , وزنوها قبل ان توزنوا , وتزينوا للعرض الأكبر يوم لا تخفى منكم

خافية

“Hisablah dirimu di dunia sebelum kamu dihisabkan (di hadapan Allah di hari akhirat), timbanglah amalanmu sebelum ianya ditimbang pada hari qiamat dan berhiaslah untuk hari pendedahan yang besar, hari yang tidak akan tersembunyi darimu sesuatupun.” –risalah Al Mustarsyidin


KITA SEBAGAI HAMBA

Rasa hamba mestilah tidak lekang dari jiwa kita, sehingga dengan itu dapat pula merasai bahawa Allah SWT Maha segala-galanya. Segala rasa-rasa tersebut hendaklah sampai ketahap merasai takut untuk berbuat maksiat dan munkar.

Contohnya seseorang yang merasai Allah mengetahui isi hatinya akan sedar bahawa bukan sahaja perkara lahiriah, malah bisikan atau lintasan hatinya pun Allah mengetahui. Hamba seumpama ini bukan sahaja gerak geri zahirnya dikawal dari dosa malah lintasan hatinya pun diawasi agar tidak terdorong kepada perkara jahat.

Namun semua itu terhasil dari ilmu dan penghayatan dalam bentuk amal. Adunan ilmu dan amal membuahkan iman, iman pula yang mendorong rasa perhambaan, sementara tarbiyahlah yang akan mendarah dagingkan semua yang tersebut di dalam diri kita. Cukupkah tarbiyah kita?

Sumber

Sunday, January 10

Sejuk dan kehidupan

1. Di sebalik kepanasan isu di Malaysia, suasana sejuk di UK pada tahun ini sungguh luar biasa. Salji turun di Nottingham, namun salji jauh lebih tebal dan 'berselerak' di Sheffield dan Mansfield. Saya sempat berada di dalam igloo pertama (gambar akan menyusul) di dalam hidup ini semasa di Mansfield (saya sedang berada di Mansfield untuk attachment perubatan)

2. Ini mengingatkan saya kepada pengalaman 'kesejukkan' semasa ekspedisi Duke of Edinburgh bersama rakan-rakan di Cameron Highlands pada tahun 2005. Ada satu malam tu, sejuk sangat sehingga saya tidk mampu tidur dan tersengguk-sengguk di hadapan unggun api sehingga subuh menjelma.

3. Ada dua perkara yang beada dalam kotak pemikiran saya pada ketika itu. Pertama ialah bagaimana kemampuan nak bertahan dalan cuaca yang sememangnya diketahui akan lebih sejuk setelah fly ke UK kelak, dan keduanya, terkenangkan kepada mangsa gempa bumi di Kashmir pada tahun tersebut.

http://images.businessweek.com/ss/08/07/0704_ceo_guide/image/pakistan_earthquake.jpg

Kashmir dalam kenangan
4. Gempa bumi pada bulan November 2005 tersebut telah memberikan impak kepada hampir 8 juta penduduk di sekitar kawasan tersebut, dan jumlah kematian menjangkau 75,000 orang mangsa.

5. Paling menyedihkan ialah kematian tidaklah berpunca daripada gempa itu sendiri, ramai mangsa terutamanya kanak-kanak mati kesan kesejukan yang melampau pada waktu tersebut (awal bulan Disember). Bayangkan bagaiman azabnya mati di dlaam kesejukan secara perlahan-lahan!

6. Baru-baru ini juga dilaporkan kematian di dalam kesejukan yang terlampau yang berlaku di India. Subhanallah wa MashaAllah. Sedih sungguh mengenangkan kisah-kisah sebegini.

7. Daripada cerita pengalaman misi kemanusiaan di Kashmir, ''tilam kita adalah selimut mereka'. Ketiadaan bahan asasi untuk makanan dan perlindungan antara punca mereka ini mati dalam kesejukan. Pada saat saya menaip ini pun, pastinya ada satu demi satu nyawa yang melayang dicengkam kesejukkan. Di UK pun ada yang mati dalam sejuk.

8. Tapi sayangnya di balik bumi yang lain, pembaziran terus berlaku...

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/34/Burj_Dubai-Dubai3214.JPG

...the herdsmen of the sheep (competing with each other) in raising lofty buildings...

(hadith ke-2 di dalam Hadith 40, riwayat Muslim)

Friday, January 8

Penggunaan nama Allah: Episod II

Salam 1Aqidah,

1. Macam macam boleh dibaca berkenaan isu yang sedang hangat diperkatakan di tanah air.

2. Kepada yang bakaq gereja, bertaubatlah. Allah yang hangpa dok pertahankan tu (jika itulah motif serangan) tak suruh pun bakaq gereja. Dapat dosa adalah...kat akhirat nanti, jadilah anda golongan 'muflis'...

3. Saya tertarik dengan kata-kata (dalam bentuk tulisan di blog) oleh Saudara Nasarudin Tantawi yang sungguh menganjakkan paradigma.

Isu kalimah Allah ini baru timbul sehari dua dalam negara kita , tetapi pengabaian terhadap perlaksanaan syariat Allah swt telah berlaku sejak dulu . Hairannya , tiada pula orang nak marah . Malah mahkamah tinggi Malaysia pernah mengisytiharkan Malaysia bukan Negara Islam , tiada pula berlaku kebangkitan di kalangan ummat Islam untuk membantah keputusan tersebut 

4. Ada yang menulis, kalau nama Allah digunakan untuk merujuk kepada tuhan, mereka ini akan terjerumus kepada mensyirikkan Allah. Tapi yang peliknya ialah, kalau mereka ini menggunakan perkataan 'Tuhan', 'God' atau 'The God' pun, mereka akan mensyirikan Allah juga. Jadi apa bezanya? Orang Malaysia sahaja yang kadang-kadang sensitif sangat...

5. Tapi perasaan sensitif ini ada relevannya. Bayangkan kalau pelajar berumur 7 tahun terjumpa akhbar yang menulis 'Allah itu ada 3', tak ke pening kepala budak tu? Di sini pentingnya peranan pemerintah untuk memastikan pendidikan aqidah Islamiyah subur di kalangan anak muda. Bukannya menyuap orang muda dengan pertandingan menyanyi dan cerita cinta.

6. Saya pun merasakan, tak mustahil segala kejadian yang sedang berlangsung kini di tanah air, hanyalah lakonan drama semata. Pengarahnya tengah tersenyum lebar. 

7. Timbulkan kacau bilau dalam negara, dan kemudian dia akan cuba jadi savior dan berkata ''kamilah penyelamat'' dan ''sokonglah kami''. 

8. Hakim mana yang berani buat keputusan yang pelik-pelik di negara ini?

Penggunaan nama Allah

Datuk Seri Najib Razak, hari ini meminta "..umat Islam di negara ini bertenang dan tidak terlalu "memanaskan" isu keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang membenarkan akhbar mingguan gereja Katholik menggunakan perkataan "Allah" dalam penerbitannya. . ..Seperti mana diketahui, rayuan boleh dikemukakan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi di Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan untuk diputuskan.. "

"..berdasarkan kepada kaedah Islam, penggunaan nama Allah pada asasnya adalah dibenar untuk digunakan oleh agama samawi seperti Kristian dan Yahudi. Walau bagaimanapun, penggunaan kalimah Allah secara salah dan tidak bertanggungjawab mestilah dielakkan supaya ianya tidak menjadi isu yang boleh menjejaskan keharmonian kaum dan agama dalam negara ini.." -Kenyataan Rasmi Tuan Guru Presiden, Parti Islam SeMalaysia (PAS)

"..Isu kalimah Allah ini baru timbul sehari dua dalam negara kita , tetapi pengabaian terhadap perlaksanaan syariat Allah swt telah berlaku sejak dulu . Hairannya , tiada pula orang nak marah.." -Ustaz Nasaruddin Hassan Tantawi, Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat,

"..keinginan masyarakat bukan Islam untuk menggunakan kalimah “Allah” sebagai Tuhan perlu diterima secara terbuka.." -Pendirian Rasmi Parti Keadilan Rakyat (PKR)

 
“Pengunaan Allah boleh tetapi dibimbang disalah guna, jadi lebih baik kita berhenti daripada membenarkan agama lain guna perkataan Allah,” -Tuan Guru Mursyidul Am PAS

“..Oleh kerana keresahan ini timbul ekoran keputusan mahkamah, JIM berpandangan penyelesaiannya juga harus dicari melalui proses undang-undang. JIM menyokong usaha segera kerajaan untuk merayu dan untuk memohon penangguhan pelaksanaan keputusan Mahkamah Tinggi itu..” -Jamaah Islah Malaysia (JIM)

"..Mana-mana umat Islam yang menyokong keputusan Mahkamah Tinggi membenarkan penggunaan kalimah ‘Allah’ dalam akhbar mingguanHerald- The Catholic Weekly dalam penerbitannya boleh membawa kepada kekufuran.." -Prof Dato' Dr Harun Din, Timbalan Mursyidul Am PAS

"Kristian Arab dan juga musyrikin Mekah dahulu juga menyebut Allah sebagai Tuhan. Nas-nas al-Quran dan al-Sunnah tidak membantah hal tersebut.. ..di pihak umat Islam sendiri, pendidikan akidah Islam tidak ditekankan secara yang sepatutnya. Kita lebih banyak menumpulkan soal fekah sehingga melupai pokok yang lebih penting iaitu akidah.." -Dr Mohd Asri Zainul Abidin, Penda'wah Bebas

"Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammudin Tun Hussein dilihat seolah-olah cuba melengah-lengahkan usaha mengfailkan rayuan berhubung larangan orang bukan Islam dari menggunakan kalimah ‘Allah’.. ..Umno dalam isu kudeta Perak dilihat begitu pantas mengemukakan rayuan apabila Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan bahawa Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin merupakan Menteri Besar Perak yang sah.." -Mahfuz Omar, Naib Presiden PAS

"..Sebelum ini orang Islam juga pernah dikecewakan dengan larangan amalan beragama kepada wanita Islam iaitu amalan pemakaian purdah oleh kakitangan awam ( kes Halimatusadiah ) di atas alasan menjaga kepentingan awam.
Yang peliknya pada masa itu kita tidak dengar pula mana-mana pemimpin UMNO yang berkokok seperti ayam jantan seperti sekarang ini.." -Hanipa Maidin, Peguam

Thursday, January 7

Semoga dipermudahkan

Ibrahim Mohd Azmi, a Malaysian citizen who was arrested by the Egyptian authorities for being involved in a protest demonstration here Tuesday, was freed at 3.30pm Wednesday.
A medical student at Bristol University, United Kingdom, he appeared tired after having been detained for almost 15 hours at a police station near here and the first thing he did on reaching back this port city was to call his family back home in Malaysia