Friday, March 20

Dextrocardia

Normal



Dextrocardia Situs Inversus

1. Cuba ambil tangan kanan anda, dan pegang dada anda di sebelah kiri. Rasa tak degupan jantung?

2. Kalau anda rasa, anda normal.


3. Ada satu kondisi yang namanya Dextrocardia (sebut: dex-tro-kar-di-a). Ini terjadi apabila jangtung anda terletak di sebelah kanan.

4. Sungguh unik dan sukar untuk kita ketemu individu sebegini, dan alhamdulillah semalam saya berjumpa dengan seorang perempuan yang berumur 70 lebih dan memiliki Dextrocardia.

5. Dalam sesetengah kondisi, kedudukan jantung seolah-olah imej cerminsperti dalam gambarajah di atas. Ini namanya Dextrocardia Situs Inversus.

6. Dan kalau semua organ dalaman menjadi imej cermin, maka kita namakan Dextrocardia Situs Inversus Totalis.

Subhanallah, Apa hikmah Allah jadikan kondisi sebegini?

7 comments:

maryam said...

kalau exactly tengah2, ada kes tak?
macam takde beat je kat kiri/kanan
tengah2 baru rasa

ilhami abdul rahman said...

kami kt sini pun dpt jmpe kes dextrocardia situs inversus. masa tu 1st time posting surgery...
ingtkan cam prevalent jugak, tp tak...

NSI said...

slm...
sekembalinya saya dari medical checkup di hospital tadi... saya terus search utk m'dapat maklumat mengenai dextrocardia...kerana saya disahkan mengalami dextrocardia...
subhanallah....setelah 26 tahun... baru saya menyedari akan hakikat ini...
namun sehingga ke saat ini Allah masih memberi keupayaan utk saya meneruskan hidup secara normal seperti manusia lain....

fatehsaleh said...

NSI ada di mana?..subhanallah, boleh kita berkenalan lanjut. teringin saya nak tahu bagaimana rasanya ada sebegini...

Anonymous said...

saya skrg bertugas sbg seorang guru di tangkak, johor.baru 1thn di sini...sy asal klanta..

saya memang berminat utk mengetahui lebih lanjut mengenai dextrocardia.. doktor kata tiada sebarang implikasi..betul ke?

sewaktu sy m'dapat tahu mengenai dextrocardia... b'bagai rasa yg menyelubungi...
apapun sy teramat kagum dgn setiap ciptaan Allah.... apa Dia mahu.. pasti trjadi..

emel sy:nur_islahi@yahoo.com

NSI said...

saya skrg bertugas sbg seorang guru di tangkak, johor.baru 1thn di sini...sy asal klantan..

saya memang berminat utk mengetahui lebih lanjut mengenai dextrocardia.. doktor kata tiada sebarang implikasi..betul ke?

sewaktu sy m'dapat tahu mengenai dextrocardia... b'bagai rasa yg menyelubungi...
apapun sy teramat kagum dgn setiap ciptaan Allah.... apa Dia mahu.. pasti trjadi..

emel sy:nur_islahi@yahoo.com

mommy AE said...

anak saya 1tahun 6 bulan baru di sahkan salah seorang dextrocardia. itu pun after buat xray kebetulan anak high fever. saya search pasal ni & i found this. Alhamdulillah atleast i know he is unique and special. syukur.